18.7 C
București
luni, 5 iunie 2023 - 10:06
No menu items!

Comisia Nana, obligată prin regulament să-și înceteze activitatea

spot_img

nana

Odată cu declanşarea urmăririi penale de către Parchetul General în dosarul privind tranzacțiile cu terenuri din comuna Nana (județul Călărași), Comisia parlamentară de anchetă este obligată să-şi înceteze de drept activitatea.

Comisia nu a finalizat încă un raport pe această temă, iar, potrivit Regulamentului Camerei Deputaților și Senatului, orice demers ulterior începerii urmăririi penale va fi lovit de nulitate.

De altfel, miercuri, preşedintele Comisiei Nana, deputatul Mihai Fifor, a admis că activitatea Comisiei trebuie să înceteze, potrivit Regulamentelor Parlamentului. „Există o prevedere în regulamentele Camerelor, o precizare care se referă la faptul că, atunci când pe rol apare o investigație a unui organism specializat – Parchet, DNA etc., Comisia parlamentară își suspendă activitatea„, a declarat Fifor.

În plus, surse PDL au declarat că parlamentarii democrat-liberali vor contesta orice document care ar mai putea veni, pe linie parlamentară dinspre Comisia de anchetă . „Nu se mai poate adopta nici un raport, nici în comisie şi nici în plenul reunit al Camerelor, toate documentele, aşa cum sunt astăzi (miercuri – n.r.), trebuie predate  organelor de anchetă. Şi-au omorât comisia”, au explicat sursele citate.

(1) Anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată.

(2) O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor.

Regulamentul Camerei Deputaților, articolul 74

Nicoleta Vera