23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 19:33

Comisia Nana – cacealmaua PSD? Dragnea vrea să-i mărească salariul lui Băsescu

spot_img

Dragnea_Basescu

După o săptămână de foc între PSD şi PNL pe tema înfiinţării Comisiei de anchetă pe cazul terenului de 300 de ha achiziţionat de familia Băsescu în comuna Nana, Călăraşi, lucrurile bat pasul pe loc. Întâi Crin Antonescu s-a supărat că Victor Ponta a anunţat, fără ştirea lui şi fără un plan de bătaie comun, înfiinţarea comisiei. Au venit apoi acuzele legate de faptul că liderul PNL ar avea o înţelegere secretă cu Traian Băsescu pentru tergiversarea acestui demers al PSD. Liberalii au primit ultimatum de la PSD să se pronunţe în 24 de ore dacă acceptă sau nu comisia, în caz contrar social-democraţii anunţând că o vor face singuri. Crin Antonescu le-a transmis că nu raspunde la ultimatumuri şi că se mai gândeşte la ce va face.

La începutul săptămânii, Crin Antonescu a ieşit la rampă, a anunţat că PNL dorește această comisie, şi-a nominalizat reprezentanţii – un senator şi doi deputaţi – şi chiar l-a propus pe Ilie Sârbu (PSD) la conducere. Acestea fiind rezolvate, a pasat mingea în terenul PSD. Unde pare ca s-a împotmolit!

Brusc PSD nu se mai grăbește şi nu a reuşit, în aproape două săptămâni, de când a izbucnit scandalul, să îşi nominalizeze reprezentanţii şi nici să se decidă cine va conduce comisia. Un prim Birou Permanent reunit va avea loc abia pe 3 decembrie, când Legea Bugetului va intra în dezbaterea plenului. Ilie Sârbu a părut de acord iniţial să îşi asume preşedinţia, la propunerea lui Crin Antonescu, însă Victor Ponta a declarat că nu gustă glumele partenerului PNL. În ecuaţie apăruse şi numele senatorului Şerban Nicolae, însă nici în ceea ce-l priveşte  social-democraţii nu au luat vreo decizie.

A fost vorba doar un bluf al PSD? Tergiversarea formării comisiei înseamnă îngroparea anchetei, ţinând cont că urmează sărbătorile şi apoi o lună de vacanţă parlamentară. Mai mulţi parlamentari PNL cred că nu este exclus ca această comisie să nu ajungă la vreun rezultat „excepţional” din care să reiasă faptul că Băsescu direct ar fi săvârşit fapte incompatibile cu funcţia de preşedinte, ceea ce i-ar da apă la moară şefului statului să se victimizeze politic. Pe de altă parte, PNL începe să recupereze la imagine, având în vedere că la Senat, subcomisia de anchetă privind activitatea CEC, comisie aflată sub aripa liberală, a început, în linişte şi eficient, să lucreze.

Și ca să fie totul complet, vicepremierul PSD Liviu Dragnea a declarat fățiș că salariul președintelui României ar trebui majorat, pentru că „este lipsă de respect”.

Şi preşedintele are un salariu foarte mic, dacă şeful statului are un salariu atât de mic, înseamnă că avem lipsă de respect faţă de acea funcţie, este unul singur în această ţară. Şi nu e nicăieri în lume o funcţie onorifică

Liviu Dragnea
vicepremier PSD

Nicoleta Vera