20.3 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 2:21

Comisia juridică a Senatului îi scapă de cătușe pe arestații nonviolenți

spot_img

Propunerea privind eliminarea încătuşării arestaţilor nonviolenţi în spaţiul public a fost acceptată de Comisia juridică a Senatului

foto: lexcafe.ro
foto: lexcafe.ro

A doua propunere acceptată este legată de posibilitatea acuzatului de a alege o altă locuinţă decât cea trecută în acte, dacă face dovada că acolo domiciliază.

Raportul de admitere a fost prezentat, marţi, în cadrul şedinţei comisiei juridice, la care au participat și reprezentanți ai Ministerului Justiției și CSM, dar și senatorul Șerban Nicolae, inițiatorul propunerilor.

Infracțiunile cu violență, care ar permite încătușarea arestaților, sunt specificate în Codul penal în mod clar, spune senatorul Șerban Nicolae – tâlhăria, omorul şi violul.

Referitor la arestul la domiciliu, senatorul a precizat că un arestat îşi poate alege domiciliul în urma unei decizii judeătorești privind această măsură preventivă, dar acuzatul trebuie să facă dovada clară că domiciliază la acea locuinţă şi nu la adresa la care figurează în actul de identitate.

Şerban Nicolae a mai spus că 7 mai este termenul de adoptare tacită a modificărilor aduse Codului de procedură penală, dar ar vedea ca toate propunerile legislative să fie dezbătute și lămurite, nu să fie adoptate tacit.

M.N.