3 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 8:21

Comisia Europeană propune eliminarea vizelor pentru ucraineni

spot_img

Comisia Europeană a propus, miercuri, eliminarea vizelor pentru cetățenii Ucrainei, argumentând că această țară a reușit să pună în aplicare reforme “dificile și de mare anvergură”  în materie de probleme interne și ale statului de drept.

„Astăzi, respectăm angajamentul nostru de a propune călătorii fără vize și de scurtă durată cetățenilor ucraineni”, a declarat comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, citat de AFP. Această propunere se face în scopul „facilitării contactelor de la persoană la persoană și pentru a întări legăturile economice, sociale și culturale dintre UE și Ucraina”, a argumentat comisarul european.

„Acesta este rezultatul succesului guvernului ucrainean de a finaliza reforme dificile și de mare anvergură în domeniul justiției și al afacerilor interne și dincolo de acestea, cu impact asupra unor asemenea sectoare precum statul de drept și reforma justiției”, a mai spus Avramopoulos.

Propunerea Comisiei Europene va fi transmisă Consiliului European, care reprezintă cele 28 de state membre, și Parlamentului European.

Luna trecută, parlamentul ucrainean a adoptat o lege anticorupție, în perspectiva ridicării obligației de vize pentru ucrainenii care efectuează călătorii în UE mai scurte de 90 de zile.

Obținerea unui regim fără vize în țările din UE pentru călătorii mai scurte de 90 de zile a fost o promisiune-cheie a autorităților prooccidentale instalate la putere în Ucraina, în 2014.

R.D.