23.8 C
București
miercuri, 16 iunie 2021 - 14:07

Comisia Europeană propune ca minorii cu părinții vaccinați să nu mai stea în carantină

spot_img

Comisia Europeană propune reguli noi de călătorie pentru familiile care au copii mai mici de 12 ani și care nu pot fi vaccinați anti-COVID19. Executivul european recomandă ca minorii ai căror părinți sunt complet vaccinați să nu mai fie nevoiți să stea în carantină, indiferent de țara în care călătoresc. O altă propunere este ca minorii mai mici de 6 ani să fie exceptați de la testare. 

„Propunem ca minorii care vor călători cu părinții să nu fie nevoiți să stea în carantină dacă părinții lor sunt scutiți – de exemplu, dacă sunt vaccinați. Propunem ca statele membre să fie de acord să scutească minorii mai mici de 6 ani de testare. Propunem ca testele PCR să fie considerate valide pentru 72 de ore, iar testele rapide antigen – în statele care le acceptă – pentru 48 de ore”,  a anunțat, luni Didier Reynders, comisarul UE pentru justiție.

Setul de măsuri mai prevede că persoanele vaccinate și cu a doua doză sunt exceptate de la carantină, indiferent de situația epidemiologică din țara unde au călătorit, iar o regulă similară ar trebui să se aplice și persoanelor care au trecut prin boală și care au primit cel puțin prima doză a unui vaccin. De altfel, persoanele care au trecut prin boală ar putea să se bucure de un regim liber de călătorie până la 180 de zile după recuperare.

Testele PCR ar urma să fie valabile 72 de ore, iar cele rapide – 48 de ore.

Fiecare țară va avea însă libertatea să introducă restricții pentru cei care călătoresc în statele cu risc mare epidemiologic, inclusiv pentru persoane trecute prin boală sau vaccinate.

C. D.