21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 11:57
No menu items!

Comisia Europeană cere vaccinarea cu doza a treia. Cei vaccinați cu 2 doze ar putea primi certificate cu valabilitate limitată

spot_img

Comisia Europeană vrea intensificarea campaniilor de vaccinare și administrarea celei de a treia doze. În plus, valabilitatea certificatului ar putea fi limitată în cazul celor imunizați cu două doze.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a tras un semnal de alarmă cu privire la intensificarea rapidă a pandemiei de COVID-19 și a răspândirii tulpinii Omicron. Ea a transmis că este necesară administrarea celei de a treia doze de vaccin.

Trei doze sunt cele necesare acum. Şi este absolut important ca cei mai mulţi oameni nu doar să se vaccineze, ci să se vaccineze cu cele trei doze pentru a se proteja şi a-i proteja pe cei din jur”, a spus şefa executivului comunitar. Ea a amintit că persoanele imunizate sunt mai protejate în faţa formelor grave de boală, indiferent de varianta SARS-CoV-2, potrivit Știrile ProTV, care citează agenția EFE.

Totodată, Ursula von der Leyen le-a cerut statelor membre UE să crească rata de vaccinare anti-COVID-19 pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv copii şi tineri, şi să accelereze administrarea dozei a treia. Președinta Comisiei Europene a tras atenția că, pe lângă intensificarea valului epidemic provocat de varianta Delta a coronavirusului, „acum ne confruntăm cu noua variantă Omicron, care se extinde rapid şi este de mare preocupare”⁣.

Potrivit unor surse citate de Reuters, statele UE înaintează către o aprobare a propunerii Comisiei Europene, prin care se va limita valabilitatea certificatului verde după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), la 9 luni. 

Astfel, în cazul în care nu s-a administrat și cea de treia doză, valabilitatea certificatului de vaccinare ar expira după nouă luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, în cazul în care statele UE aprobă propunerea Comisiei Europene.

R. Dan