29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 21:22
No menu items!

Comisia Europeană cere explicații autorităților de la București despre situația de la Blue Air

spot_img

Comisia Europeană a contactat autoritățile competente din România pentru a se informa despre măsurile pe care le iau în criza Blue Air. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al forului de la Bruxelles. 

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus că drepturile pasagerilor din UE care călătoresc cu avionul continuă să se aplice, astfel că în cazul anulării unui zbor ei au dreptul, conform normelor UE, să aleagă între rambursarea banilor plătiți pe bilet sau redirecționare, potrivit HotNews. De asemenea, ei au dreptul la asistență la aeroport din partea companiei aeriene.

Oficialul de la Bruxelles a mai precizat că aceste măsuri compensatorii nu se aplică dacă transportatorul poate dovedi că anularea este cauzată de circumstanțe extraordinare care nu ar fi putut fi evitate, chiar dacă ar fi fost luate toate măsurile rezonabile.

„Aplicarea drepturilor pasagerilor în cadrul suspendării temporare a operațiunilor Blue Air este totuși o chestiune de Drept național și, prin urmare, revine autorităților naționale competente să asigure o monitorizare adecvată în acest sens.

La fel ca multe companii aeriene, Blue Air a fost afectată de criza COVID-19 și a trebuit să depună o cerere de preinsolvență în iulie 2020.

În august 2020, Comisia a aprobat un ajutor de 28 de milioane EUR pentru a compensa Blue Air pentru daunele legate de pandemia de COVID-19. În același timp, Comisia a convenit ca Blue Air să i se acorde ajutor de salvare în valoare de 33 de milioane EUR pentru a acoperi nevoile urgente de lichiditate pe termen scurt și pentru a permite companiei să își continue operațiunile în timp ce elaborează un plan de restructurare viabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE.

Blue Air a anunțat marți după-amiază că toate zborurile operate de companie vor fi sistate până luni, 12 septembrie, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021.

Până miercuri dimineață, 2.098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare pentru a cere sprijin după anularea zborurilor companiei Blue Air. 

                                                                                                                  Adina Silav