15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 2:01

Comisia Europeană aprobă fazarea proiectului de metrou din Drumul Taberei, pentru a intra pe noul cadru financiar

spot_img

Comisia Europeană a anunțat marți  că a aprobat modificarea proiectului major ”Linia 5 de metrou, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei”, prin eşalonarea în două faze. Prima este inclusă în perioada de programare 2007-2013, iar cea de-a doua urmează să fie finanţată în perioada de programare 2014-2020.

Ca urmare a deciziei, prima fază a proiectului are o valoare eligibilă de aproape 200 de milioane de euro, din care aproximativ 170 de milioane reprezintă cofinanţarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regională. Valoarea totală a proiectului este de peste 480 de milioane de euro.

Linia 5 de metrou va avea o lungime totală de 6,7 km, 10 staţii şi un depou situat la stația Valea Ialomiţei. Data estimată pentru finalizarea întregului proiect este 31 decembrie 2017. Proiectul major face parte din Programul Operațional ,,Transport”, Axa prioritară 2 „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil”.

Declarații Corina Crețu, comisar european pentru politică regională:

”Construcţia Liniei 5 de metrou este un proiect de mare importanţă pentru locuitorii Bucureştiului deoarece va reduce timpul de călătorie între cartierul Drumul Taberei şi zona Eroilor cu aproape 20 de minute. Se estimează că mai mult de jumătate dintre cei 335 de mii de locuitori din Drumul Taberei și zonele adiacente vor folosi viitoarea linie de metrou. Totodată, se aşteaptă ca această linie să ducă la descongestionarea traficului rutier în zona de vest a capitalei”. 

V.B.