24 C
București
joi, 1 iunie 2023 - 17:52
No menu items!

Comisia Europeană a semnat un nou acord de achiziții comune cu Gilead pentru Remdesivir

spot_img

Acordul permite accesul rapid și echitabil la beneficiile clinice ale Veklury/Remdesivir pentru pacienții COVID-19 din majoritatea țărilor UE și SEE. Oferta foarte extinsă de Veklury/Remdesivir se așteaptă să răspundă cererii europene în timp real și nevoilor de stocare în octombrie, a transmis producătorul american.

Gilead Sciences (Nasdaq: GILD) și Comisia Europeană au semnat, joi, un acord de achiziții comune (JPA) care va permite accesul rapid și echitabil la Veklury/ Remdesivir, primul antiviral considerat eficient pentru tratamentul COVID-19 în Uniunea Europeană (UE). Acordul permite țărilor participante din UE, Spațiul Economic European (SEE) și Marea Britanie să achiziționeze Veklury atât pentru cererea în timp real, cât și pentru nevoile de stocare, coordonate de Comisia Europeană. Acordul acoperă achizițiile de Veklury în următoarele șase luni și are opțiunea de a fi prelungit. În UE, SEE și Marea Britanie, Veklury este indicat pentru tratamentul COVID-19 la pacienții adulți și adolescenți cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar.

Acordul înlocuiește un instrument de sprijin de urgență (ESI) care a permis Comisiei Europene să achiziționeze Veklury pentru statele membre ale UE, inclusiv Marea Britanie, din august până în octombrie 2020. Acestea elimină temporar necesitatea proceselor de rambursare de la țară la țară, care urmează de obicei autorizației de introducere pe piață, ca recunoaștere a actualei crize de sănătate. Producătorul va începe să îndeplinească comenzile în săptămâna 12 octombrie.

Comisia Europeană a acordat autorizația condiționată de introducere pe piață a Veklury la 3 iulie 2020, pe baza datelor din studiul randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, ACTT-1, care a demonstrat eficacitatea clinică și siguranța Veklury la pacienții cu COVID-19 cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar. Depunerea a fost, de asemenea, susținută de datele din două studii clinice randomizate care demonstrează eficacitatea și siguranța Veklury în duratele de dozare de cinci zile și de zece zile. Oferta crescută de Veklury va extinde accesul la medicamente pentru pacienții COVID-19, oferind potențialul de recuperare mai rapidă, reducând astfel internările și utilizarea resurselor medicale.