17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 16:08
No menu items!

Comisia Europeană salută decizia luată de Șah Deniz și cere deschiderea piețelor prin interconectări

spot_img

Comisia Europeană salută decizia luată Șah Deniz și cere deschiderea tuturor piețelor din UE pentru gazul caspic, prin interconectări

Comisia Europeană a salutat vineri decizia finală a Consorțiului Șah Deniz II, care a ales Conducta Trans-Adriatică (TAP) pentru a transporta gaz din Azerbaidjan către UE.

Exploatarea gazeiferă Șah Deniz II deține licență pentru exploatarea a 16 miliarde de metri cubi de gaze anual. TAP va aduce gaze de la granița Turciei cu Grecia până în Italia, prin Albania și Marea Adriatică. Anul trecut, a fost aprobat proiectul TANAP, care va aduce gaze din Cauzaz până în vestul Turciei.

”Cu noua conductă TANAP care se construiește în Turcia, o nouă infrastructură de gaze va lega direct Marea Caspică de Europa”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Executivul European amintește că principalul scop a fost deschiderea unei noi rute către UE, fie TAP, fie Nabucco – proiect în care este implicată România.

”Independent de ruta concretă, Comisia Europeană a subliniat întotdeauna că oricare dintre opțiunile de transport trebuie să permit gazului din Caucaz să ajungă și în alte părți ale Europei”, se mai afirmă în documentul citat.

Analiza Comisiei arată că deschiderea Coridorului Sudic și eforturile promoate de UE pentru deschiderea tuturor interconectărilor între statele membre vor permite ca gazul caspic să ajungă în mai multe state ale Europei, în special în Europa de Sud-Est.

UE continuă negocierile cu alți furnizori potențiali de gaze din zona Mării Caspice, pentru mărirea volumelor de gaz.

Cererea de gaze în UE va crește la 622 miliarde de metri cubi anual până în 2030, de la 526 miliarde mc, în prezent, potrivit Agenției Internaționale a Energiei. În acest interval, producția de gaze din UE va scădea, astfel încât este nevoie de noi furnizori.

Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei, a afirmat că alegerea TAP ca rută pentru Coridorul Sudic este un punct esențial în strategia de securitate energetic a UE.

”Sunt încrezător că decizia de astăzi, care se bazează pe declarația comună strategică pe care am semnat-o cu Președintele Aliev al Azerbaidjanului în ianuarie 2011 va contribui la realizarea completă și rapidă a întregului Coridor Sudic de Gaze, ca o legătură direct și dedicată de la Marea Caspică înspre Uniunea Europeană, care ar trebui dezvoltată”, a afirmat Barroso.

Prin aceste declarații, Barroso încearcă să mențină în viață proiectul Nabucco și să demonstreze că a fost echidistant în procesul care a dus la decizia alegerii TAP. Eșecul proiectului Nabucco afectează interesele strategice ale României și Austriei.

În disonanță cu mesajul Comisiei, consorțiul Nabucco a transmis vineri că decizia Șah Deniz II este un impediment în realizarea proiectului traseului european al gazelor.

Acționarii consorțiului Nabucco sunt Transgaz Mediaș, BEH (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), GDF Suez (Franța) și OMV (Austria).

Acționarii TAP sunt Axpo (Elveția – 42,5%), Statoil (Norvegia, 42,5%) și E.ON Ruhrgas (Germania – 15%).

De la criza gazului din 2009, când Federația Rusă a blocat distribuția gazelor către statele Europei Centrale și de Est în timpul iernii, UE a căutat să-și diversifice sursele de aprovizionare.

Vlad Bârleanu