13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 23:29
No menu items!

Comisia Europeană favorizează Serbia în raportul privind dreptul minorităților

spot_img

 

romania-serbia

În raportul publicat miercuri la Bruxelles, Comisia Europeană nu face deloc referire la preocupările României privind drepturile românilor din Valea Timocului în procesul de extindere în Balcanii de Vest, Turcia şi Islanda.

În cadrul aceluiași raport se specifică însă, care este gradul de apropiere de UE al Serbiei, după ce, la 1 martie, în urma semnării protocolului pentru minorități de către România și Serbia, Comisia Europeană se obliga să monitorizeze eforturile Serbiei privind respectarea şi protecţia drepturilor minorităţilor. Raportul cuprinde perioada octombrie 2011 – septembrie 2012 și se sprijină pe informațiile colectate și analizate de Comisia Europeană, dar se ajută și de alte surse, cum ar fi Guvernul Serbiei, statele membre ale UE, rapoartele Parlamentului European și informații și cercetări puse la dispoziție de diferite organizații internaționale și non-guvernamentale.

Criteriile politice de la Copenhaga cuprind o mare parte din raport și vizează statornicia instituțiilor care asigură democrația, statul de drept, drepturile omului, protecția minorităților, dar și cooperarea regională, raporturile cu vecinii, cu celelalte țări candidate și cu statele membre UE.

Progrese insuficiente au fost obervate de către Comisia Europeană în domeniul corupției, a reformei sistemului judiciar și administrației publice.

În ceea ce privește libertatea religioasă, raportul CE subliniază că este ”garantată și în general respectată”. O decizie a CE privind legea din 2006 care deosebește între ele organizațiile religioase se află încă în frontul de aștepare. Relatarea oficială din 2011 a Ombudsman-ului se concentrează pe dificultățile privind orele de religie și statutul profesorilor de religie, făcându-se referire în mod deosebit la musulmani. Totodată, un mesaj de ură la adresa comunităților religioase mici este transmis de o parte dintre organizațiile media.

Se pare că aceasta este singura referire la vlahii din Valea Timocului, ale căror drepturi nu sunt pe deplin respectate la Belgrad. Spre deosebire de românii din Voivodina, care beneficiază de învăţământ sau activităţi culturale şi religioase în limba maternă, celor din Timoc le-au fost refuzate aceste beneficii.

Conform relatării oficiale, în Serbia constituția îndeplinește în mare măsură standardele europene, fiind necesare doar mici modificări privind raportul dintre puterile statului . De asemenea, raportul menționează că referitor la protejarea minorităților legislația este respectată, cu toate că autoritățile de la București, dar și Românii din Timoc au semnalat nerespectarea legislației de către autoritățile locale.

Raportul concluzionează cu ideea că în privința minorităților legislația este în mare parte respectată și chiar au fost semnalate progrese în îmbunătățierea situației acestora.

În ceea ce privește faptul că în cadrul raportului nu au fost menționați vlahii/românii din Valea Timocului ar putea fi tradus ca o dorință de extindere prin asimilarea de noi membri, în ciuda crizei economice. În sprijinul afirmației, vine indicația CE de a acorda Albaniei statutul de țară candidată.