5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 10:32

Comisia Europeană – un raport critic, dar mai puţin dur pentru România

spot_img

comisia europeana - raport MCV Romania

În raportul Comisiei Europene privind situația Justiției din România se afirmă că autoritățile de la București au făcut progrese, dar că mai sunt multe de realizat pentru funcţionarea statului de drept. Potrivit  purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de Bruxelles. Reprezentantul Comisiei a precizat că recomandărilor făcute României de către oficialii de la Bruxelles au fost parţial îndeplinite.

Astfel, Bucureștiul a îndeplinit multe dintre recomandările Comisiei  privind statul de drept, dar nu pe toate cele cerute. Cele mai multe restanțe sunt în protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, la demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

De asemenea, în raportul dat astăzi publicității, și care are 10 pagini, se se subliniază importanţa numirii unui nou procuror general şi a unei noi conduceri a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În acest sens, CE recomandă României ca viitorii procurori şefi să fie avizaţi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Mark Grey a adăugat că Bruxellesul va prezenta un nou raport despre progresele României în Justiţie până la sfârşitul anului. E.S.