Comisia Europeană prezintă luni primul Raport Anti-Corupție. Fiecare țară va avea un capitol dedicat

 comisia UE

Comisia Europeană a anunțat că primul Raport Anti-Corupție referitor la statele UE va fi făcut public luni, la Bruxelles. Documentul va cuprinde o descriere a problemelor și politicilor din domeniul corupției din toate cele 28 de state membre.

”Corupția continuă să fie una dintre cele mai mari provocări din Uniunea Europeană – un fenomen care aduce pagube economiei UE de aproximativ 120 de miliarde de euro anual. În pofida inițiativelor legale și de politici publice luate până acum de statele membre, rezultatele eforturilor anti-corupție din UE rămân mai degrabă nesatisfăcătoare per total”, se afirmă în comunicatul Comisiei.

Raportul arată că natura și scopul corupției sunt diferite de la un stat la altul, astfel încât eficiența politicilor anti-corupție poate fi diferită.

Raportul va include:

  • Un capitol de sumar al principalelor elemente și descrierea tendințelor legate de coruție în toată Uniunea Europeană;
  • Un capitol tematic axat pe achizițiile publice, pe corupție și pe măsurile anti-corupție din sistemele naționale de achizițiile publice;
  • Capitole dedicate statelor – o fotografie a situației generale referitoare la corupție, identificarea elementelor care cer mai multă atenție și sublinierea bunelor practici, care pot fi sursă de inspirație;
  • Rezultatele a două studii tip Eurobarometru, care măsoară percepția corupției în rândul cetățenilor și al companiilor.

Din punct de vedere politic, raportul reprezintă o victorie pentru cei care consideră că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este o discriminare la adresa României și Bulgariei și că soluția potrivită ar fi instituirea unui mecanism de monitorizare pentru toate statele membre.

 Vlad Bârleanu

NICIUN COMENTARIU