12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 13:12

Comisia Europeană permite Bulgariei să-și ajute financiar băncile

spot_img

CE a dat voie Guvernului de la Sofia să pună la dispoziţia băncilor o linie de credit de 1,7 miliarde euro

Comisia Europeană amendează cinci furnizori de piese auto pentru constituirea de carteluri

Comisia Europeană (CE) a anunţat, luni, că a avizat un plan al Bulgariei de a pune o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (1,7 miliarde de euro) la dispoziţia băncilor afectate de atacuri speculative în ultima perioadă.

“Comisia a concluzionat că ajutorul de stat furnizat prin accesul la această linie de credit este proporţional cu nevoia de a asigura lichiditate suficientă în sistemul bancar în anumite circumstanţe”, se arată într-un comunicat al CE.

Sistemul bancar din Bulgaria “este bine capitalizat şi dispune de niveluri ridicate de lichiditate comparativ cu instituţii de credit similare din alte state membre. Bulgaria a luat această măsură preventiv, pentru a creşte lichiditatea şi pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar”, notează Comisia.

Decizia autorităţilor de la Sofia vine după ce populaţia a retras sume mari de bani din bănci în ultimele zile, punând presiune asupra lichidităţilor acestora.

Poliţia din Bulgaria a reţinut duminică cinci bărbaţi suspectaţi de un atac informaţional organizat împotriva sistemului financiar al ţării, guvernul de la Sofia încercând să pună capăt celei mai grave retrageri de lichidităţi din bănci din ultimii 17 ani.

Bărbaţii reţinuţi au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail şi reţelele sociale, pentru a răspândi zvonuri care să determine oamenii să îşi retragă banii din bănci. Potrivit agenţiei, unii dintre aceşti bărbaţi ar datora băncilor sume mari de bani.

C.C.