0 C
București
vineri, 8 decembrie 2023 - 8:57
No menu items!

Comisia Europeană, îngrijorată de fraudele din economie

spot_img

Reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) vor veni în România în luna noiembrie, pentrua discuta despre proiectele presuspendate şi verificarea modului în care guvernul a aplicat măsurile recomandate pentru eliminarea problemelor constatate, CE aşteptând şi un raport din partea Curţii de Conturi.

Corecţiile  financiare aplicate de CE pentru nereguli identificate în derularea mai multor programe sunt cuprinse între 10%-25%, în funcţie de programul operaţional, valoarea totală urmând să fie stabilită la finalul discuţiilor cu oficialii europeni.

Serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să „presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.

Motivul este că au fost descoperite deficienţe grave în sistemul de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creşterea competitivităţii economice». Este vorba despre probleme legate de achiziţiile publice, de buna gestiuni financiară, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. De asemenea, pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul „Mediu”.

CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităţilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleaşi norme şi standarde pentru toate statele membre.

Comisia solicită autorităţilor române să ia de urgenţă măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiţii în România şi, prin urmare, un factor esenţial de creştere.