9.5 C
București
duminică, 3 decembrie 2023 - 0:44
No menu items!

Comisia Europeană închide programe din România

spot_img

Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) a fost presuspendat integral, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) o singură axă scăpând de presuspendare, iar la Programul Operațional Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe, informează Ministerul Afacerilor Europene (MAEur).

Decizia Comisiei Europene se bazează pe  rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie şi iulie 2012 pentru aceste trei programe operaţionale gestionate de Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene.

Partea română are la dispoziţie două luni pentru a realiza aceste măsuri după primirea versiunii în limba română a scrisorilor de notificare a presuspendării. Ulterior, în funcţie de rezultatele înregistrate, Comisia poate lua fie decizia de a relua procesul de rambursare a cererilor de plată trimise de partea română, fie hotărârea de a suspenda plăţile pentru o perioadă de mai multe luni. În toată această perioadă, aplicarea proiectelor şi plăţile interne către beneficiari pot continua, nefiind legate direct de decizia de joi a Comisiei Europene.

Începând cu decembrie 2011, România a luat măsuri legislative, instituționale și procedurale, dar e nevoie de timp pentru rodarea sistemului, a declarat joi ministrul MAEur, Leonard Orban, după anunțul CE privind presuspendarea totală a unui program și parțială a altor 2.

El a menţionat crearea cadrului legal pentru integrarea structurilor de verificare ex-ante a achiziţiilor publice, uniformizarea procesului de verificare a procedurilor de achiziţii publice la nivelul autorităţilor de management, susţinerea procesului de standardizare a documentaţiilor de atribuire în sectoare relevante pentru fondurile europene, uniformizarea procedurii de achiziţie publică la nivelul beneficiarilor privaţi pentru evitarea unor abordări diferenţiate de la un program operaţional la altul şi reducerea în acest fel a riscului unor nereguli în achiziţiile publice derulate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene.

Deşi iniţial se intenţiona presuspendarea a 4 din cele 5 programe operaţionale gestionate de DG REGIO, Comisia Europeană nu a considerat necesar să ia o decizie de acest gen pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu). Autoritatea de management de resort a demonstrat Comisiei Europene că a aplicat măsurile necesare în vederea îmbunătăţirii mecanismului de verificare şi control şi prezintă credibilitate în ceea ce priveşte aplicarea noilor proceduri pe viitor, oferindu-se astfel garanţii că disfuncţiile apărute pe parcurs vor fi remediate şi evitate.