Comisia Europeană: Importurile energetice din Rusia nu costă doar 400 mld. € pe an. Sunt și costuri politice

fosil

Connie Hedegaard, comisarul european pentru schimbări climatice, a afirmat că situația din Ucraina demonstrează că UE nu are doar un preț economic de plătit pentru dependența energetică față de Federația Rusă, ci și un preț politic.

”De multe ori, discutăm despre dependența energetică din Europa în termeni de costuri economice – faptul că trimitem anual peste 400 de miliarde de euro în afara Europei pentru a plăti pentru hidrocarburile importate. Odată cu discuțiile despre Ucraina, am văzut și implicațiile politice ale faptului că Europa este dependentă de energia importată din exterior”, a afirmat marți Connie Hedegaard.

Aceasta a adăugat că tema politicilor energetice va fi abordată la Consiliul European din 20-21 martie.

Federația Rusă este cea mai importantă sursă de petrol și gaze pentru Uniunea Europeană. România este într-o situație mai relaxată din acest punct de vedere, dependența față de importurile de gaze fiind de aproximativ 20% din necesarul anual.

Comisia Europeană a încercat în ultimii ani să accelereze procesul legislativ pentru introducerea obligatorie în UE a infrastructurii necesare tranziției către combustibilii alternative, principalele obstacole fiind slaba pregătire a statelor membre și lobby-ul agresiv al companiilor petroliere.

Vlad Bârleanu

NICIUN COMENTARIU