27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:33
No menu items!

Comisia Europeană avertizează România

spot_img

Comisia Europeană a lansat o nouă procedură de infringement împotriva României, solicitând modificarea legislaţiei antrepozitelor fiscale, întrucât produsele accizabile provenite din alte state ale Uniunii Europene nu pot fi deţinute în antrepozite şi, implicit, nu beneficiază de facilităţile oferite de regimul suspensiv de accize.

„România este somată să îşi modifice legislaţia în termen de două luni pentru a o alinia la legislaţia UE (a doua etapă a procedurii de infringement). În caz contrar, Comisia Europeană poate înainta cazul Curţii Europene de Justiţie”, susține Comisia Europeană.

Produsele accizabile pot fi depozitate în regim suspensiv de accize în aşa-numitele antrepozite fiscale, de exemplu rafinării, distilerii, instalaţii şi magazine înregistrate. Aceste produse pot fi deplasate în regim suspensiv de accize de la un antrepozit situat într-un stat membru UE la un antrepozit dintr-un alt stat membru. În România însă numai rafinăriile pot, în prezent, să obţină autorizaţia de exploatare a unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor energetice, cu excepţia antrepozitelor aflate în zona aeroporturilor.

„Această măsură nu este conformă cu normele UE în materie de accize şi reprezintă o discriminare împotriva produselor energetice din alte state membre. În mod concret, aceasta înseamnă că produsele accizabile provenind din alte state membre nu pot fi deţinute în antrepozite şi nu pot beneficia de regimul suspensiv de accize”, precizează CE.