4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 23:57
No menu items!

Comisia Europeană ar putea să nu mai ramburseze bani României

spot_img

România nu va putea primi anul acesta rambursări de la Comisia Europeană pentru cererile transmise în cadrul unor programe operaţionale de fonduri structurale şi de coeziune dacă Parlamentul European şi Consiliul European nu ajung la un acord privind rectificarea bugetului Uniunii pe anul 2012 şi bugetul pe 2013, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a precizat că România riscă să aibă dificultăţi în special la Programul Operaţional Sectorial (POS) Dezvoltarea Resurselor Umane, din cauza lipsei de bani la Fondul social european, însă pe POS Mediu şi pe Programul Operaţional Regional sunt oricum posibile anumite rambursări anul acesta către România, în condiţiile în care au mai rămas ‘ceva bani’ în Fondul european de dezvoltare regională.

De asemenea, ministrul a mai spus că, din cauza eşecului la nivel european al negocierilor pentru bugetul UE pe anul 2013, rambursările statelor membre, inclusiv României pe cererile transmise pentru anul 2012 vor fi amânate în februarie-martie 2013.

Leonard Orban mai spune că eşecul concilierii pe bugetul 2013 va face ca, în luna ianuarie 2013, cel puțin, să se continue cu bugetul anterior, deci nu va exista un buget pentru 2013, ci pur şi simplu se va aplica așa-numita regulă a  douăsprezecimii care se calculează împărțind bugetul anului 2012 la 12 şi suma respectivă revine pentru bugetul UE.

”Chiar dacă în decembrie se va ajunge la un acord pe bugetul pe 2013, totuşi cel puţin în ianuarie se va aplica această regulă a douăsprezecimii, ceea ce iarăşi va crea dificultăţi suplimentare, nu numai României, ci tuturor statelor membre”, a explicat ministrul.

El a arătat, însă, că eventuala amânare nu va afecta banii pentru dezvoltare regională.

Potrivit lui Orban, acest context european riscă să creeze ”mari dificultăţi”  României în privinţa respectării plafonului de deficit bugetar pe anul 2012 de 3% din PIB, asumat în faţa FMI.

Joi, premierul Victor Ponta a prezentat preşedintelui României, Traian Băsescu, poziţia Guvernului privind negocierile pentru cadrul financiar multianual al UE 2014-2020, invocând inclusiv folosirea dreptului de veto împotriva propunerii lui Van Rompuy de diminuare a fondurilor pe cele două politici comune europene.