10.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 1:59

Comisia Europeană aprobă finanțare pentru migrație. Cât primește România

spot_img

Finanțarea este valabilă până în 2020

România a avut a șaptea creștere economică din UE în T2, la fel ca Danemarca, Franța și Letonia

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni aprobarea a 23 de programe multianuale pentru migraţie, în valoare de 2,4 miliarde de euro, prin Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (AMIF) şi Fondul de Securitate Internă (ISF). România va primi aproape 100 de milioane de euro.

Concret, România poate accesa 98,5 milioane de euro prin ISF, peste 61 de milioane prin componenta frontiere şi vize şi peste 37 de milioane de euro prin componenta de cooperare poliţienească a programului.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă emis de CE, 180.000 de euro sunt disponibili pentru acţiuni specifice.

Banii prin ISF sunt disponibili pentru susţinerea eforturilor naţionale pentru îmbunătăţirea managementului şi supravegherea graniţelor prin tehnologie modernă. De asemenea, aceste fonduri pot fi folosite pentru cooperarea în operaţiunile interstatale şi întărirea capacităţii statelor membre de a acţiona în caz de terorism, extremism violent, trafic de droguri, trafic de persoane şi alte forme de crimă organizată.

Statele membre se confruntă cu provocări fără precedent pe tema migraţiei şi a securităţii, iar Comisia acţionează în spiritul solidarităţii. Prin agenda europeană referitoare la migraţie şi securitate, Comisia face paşi îndrăzneţi pentru îmbunătăţirea managementului migraţiei, cultivarea cooperării şi creării unei Europe sigure pentru cetăţenii noştri, în faţa crimei organizate şi a terorismului. Programele naţionale aprobate de Comisie furnizează asistenţă financiară importantă pentru statele membre, în abordarea acestor provocări. Suntem hotărâţi în punerea solidarităţii în practică.

Dimitris Avramopoulos
comisar european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie

Finanţarea de 2,4 miliarde de euro este valabilă pentru perioada 2014 – 2020, dar, potrivit informării transmise luni, Comisia a lucrat intens alături de statele membre ca fondurile să fie disponibile urgent. 22 de programe naţionale au fost deja aprobate în martie şi încă 13 programe urmează să fie aprobate mai târziu, anul acesta.

R.D.