12.2 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 15:03
No menu items!

Comisia Europeană anchetează bursa română de energie

spot_img

Comisia Europeană anchetează bursa română de energie și Transelectrica

Comisia Europeană (CE) a început o investigaţie  împotriva bursei române de energie (OPCOM) şi a acționarului unic al acesteia, Transelectrica, privind abuzul de poziţie dominantă. Oficialii de la Bruxelles suspectează cele două entităţi că ar discrimina participanţii la piaţă, pentru că-i obligă să fie înregistraţi în România.

“Comisia are îngrijorări că OPCOM poate discrimina companiile pe baza naţionalităţii sau a locului unde sunt înregistrate (…)”, se arată într-un comunicat remis marți de Comisia Europeană.

Potrivit comunicatului, CE investighează solicitarea OPCOM, adresată companiilor care tranzacţionează energie pe platforma spot, ca toţi participanţii să fac dovada că plătesc TVA şi că prin urmare sunt înregistrați în România.

Această practică poate cauza creşterea costurilor traderilor de energie din afara ţării şi ar putea descuraja alte companii să intre pe piaţă, având ca efect scăderea lichidităţii pe OPCOM, arată oficialii de la Bruxelles.

Comunicatul precizează că deschiderea investigaţiei nu înseamnă antepronunţarea asupra rezultatului acesteia, ci că va urma o analiză aprofundată din partea Comisiei. De asemenea, nu exită un termen limită în privinţa finalizării investigaţiei.

OPCOM, Transelectrica şi Consiliul Concurenţei au fost deja informate de către CE cu privire la începerea investigaţiei, se mai precizează în comunicat.

Societatea Transelectrica, acționarul unic al OPCOM, este controlată de stat, prin Ministerul Economiei. R.D.