-2.8 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 3:43
No menu items!

Comisia Europeană și România scot din izolare R. Moldova. Primul pas – vizele și infrastructura

spot_img

Moldova Republica

Președintele Comisie Europene Jose Manuel Barroso a anunțat vineri că Republica Moldova respectă toate criteriile stabilite în vederea ridicării regimului de vize cu UE, astfel încât va face această propunere la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Barroso s-a întâlnit la Bruxelles cu premierul român Victor Ponta și cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, un format trilateral în premieră.

”Este un lucru bun pentru cetăţeni şi un pas important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Calea europeană a Moldovei trebuie să devină o realitate”, a spus Barroso.

Summit-ul Parteneriatului Estic se va desfășura pe 28 și 29 noiembrie la Vilnius, în capitala Lituaniei, și ar putea avea ca efect și încheierea unui acord de liber schimb UE – R. Moldova.

România contribuie în această ecuație a apropierii Republicii Moldova de UE prin sprijinul politic acordat și prin proiectele de conectare a infrastructurilor energetice, necesare pentru a evita un șantaj din partea Federației Ruse.

”Interconectarea prin gazoductul Iași – Ungheni este deja gata. Este prima conectare a Moldovei cu piața europeană a gazelor. Astfel, se vor putea cumpăra gaze din diferite surse. Am identificat cel mai important proiect de electricitate care va crește volumul importului de energie din România. Acest fapt va asigura securitatea energetică a Moldovei. Într-o perspectivă mai largă, am invitat Moldova și România să lucreze în continuare spre diversificarea proiectelor de asigurare cu energie”, a afirmat Barroso. Pentru gazoduct, Comisia a alocat 7 milioane de euro.

Iurie Leancă a afirmat că se așteaptă ca lucrările la gazoductul Iași – Ungheni să fie finalizate in primul trimestru din 2014.

Victor Ponta a afirmat că proiectele de infrastructură eneretică și de transport vor fi susținute din bugetul României, din fondurile structurale europene alocate României și din alte programe ale UE.

Vlad Bârleanu