3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 22:12
No menu items!

Comisia de statut a Camerei Deputaților: Zgonea poate fi revocat. Parlamentul să ia act de vacantarea postului

spot_img

Preşedintele Comisiei de statut, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat marți că Statutul permite revocarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei. El a precizat că Birourile Permanente urmează să ia act de faptul că acesta nu mai are sprijin politic, iar revocarea va fi anunţată în plen, fără vot.

“În ce-l privește pe domnul Zgonea, e relativ simplu, pentru că în statut, adică în Legea 96, care e lege organică, figurează la articolul 32 în mod clar la retragerea sprijinului politic pierderea automată a postului pe care l-a obținut prin sprijin politic. Am luat decizia cu un singur vot împotrivă, al PNL, care încearcă să folosească o chichiță avocățească, să spună că retragerea sprijinului politic e mai puțin decât excluderea, deci să punem în discuție că nu e retragere, e o chichiță, excludere e mai mult decât atât și eliberarea acestei poziții, oricare dintre ele din Biroul permanent, obținută prin sprijin politic se pierde automat. Nu se votează nimic și se informează plenul după ce Birourile permanente reunite, pentru că se folosesc instrumentele Camerelor reunite, pot să constate că s-au respectat condițiile despre care am vorbit la articolul 32, alineatul 3”, a explicat președintele Comisiei pentru statut, Bogdan Niculescu-Duvăz.

Potrivit lui Duvăz, punctul de vedere al comisiei se duce la Birourile permanente reunite, acestea vor constata dacă s-a respectat articolul 32 și anume retragerea sprijinului politic și automat Valeriu Zgonea rămâne fără funcție, iar această constatare se prezintă plenului.

În plus, președintele Comisiei pentru statut a precizat că nu mai este necesară modificarea Regulamentului Camerei pentru a fi revocat Zgonea.

În replică, Valeriu Zgonea a declarat că este președintele Camerei Deputaților până când plenul va decide altfel, iar pentru el contează ca această funcție să fie preluată legal de cineva care este membru al Camerei.

Zgonea a precizat că va respecta procedurile parlamentare legale și nu se va opune acestora în ceea ce privește revocarea sa din funcție.

R.D.