sâmbătă, 4 iulie 2020 - 13:06

Comisia de informații din Senatul american a votat pentru publicarea rapoartelor despre OZN-uri

Un nou vid legislativ aruncă în aer ideile guvernului despre carantină și izolare. Premierul Orban: Populația să nu țină cont de decizia CCR!

Premierul României, Ludovic Orban, a îndemnat populația să nu respecte decizia CCR privind carantina și izolarea, acțiuni considerate neconstituționale întrucât au fost instituite prin...

Tehnocratul care a gestionat redeschiderea post-pandemie, numit premier în Franța

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere...

Frontiera bulgaro-elenă, deblocată. Recomandarea MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, vineri, că din informaţiile primite de la consulul Ambasadei României la Sofia şi cel de la oficiului consular...

Mobilizare generală în MAI pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții...

„Această problemă a lipsit atenția din partea liderilor superiori”, spune Comitetul de Informații din Senat, care a votat, în această săprămână, pentru a solicita agențiilor de informații din SUA și Departamentul Apărării să compună o analiză publică detaliată a tuturor datelor colectate despre „fenomenul aerian neidentificat”, inclusiv intruziuni înregistrate de piloții Marinei în ultimii ani, scrie Politico.com.

Dispoziția cuprinsă în proiectul de lege anual de autorizare a informațiilor, care încă trebuie să fie adoptat de Senat, stabilește o dezbatere neobișnuită, publică, despre cât de intens au fost urmărite până acum aeronavele de înaltă performanță de origine necunoscută sau OZN-uri.

“Comitetul rămâne îngrijorat de faptul că nu există un proces complet unificat și cuprinzător în cadrul guvernului federal pentru colectarea și analizarea informațiilor privind fenomenele aeriene neidentificate, în ciuda potențialului amenințare“, afirmă comitetul în raportul său privind proiectul de lege, care stabilește o politică pentru comunitatea de informații.

“Comitetul înțelege că informațiile relevante pot fi sensibile; cu toate acestea, Comitetul consideră că schimbul de informații și coordonarea în cadrul Comunității de Informații au fost inconsecvente, iar această problemă a fost lipsită de atenția liderilor superiori”, adaugă senatorii.

Analiza declasificată, care poate include o anexă clasificată, trebuie să fie completată de directorul informațiilor naționale și secretarul de apărare în 180 de zile de la adoptare.

Senatorii comisiei de informații au aflat, în urmă cu un an, pentru prima dată, despre rapoartele aviatorilor marinei și ai altor categorii de personal despre o serie de incidente care implică obiecte neidentificate care urmăreau avioanele și navele marinei din coastele de vest și est, inclusiv un trio de videoclipuri realizate recent.

Conferințele congresului au fost provocate de dezvăluiri la sfârșitul anului 2017, care indicau că Pentagonul a investigat incidentele și a emis recent ghiduri privind modul de raportare.

Acum, comisia Senatului, prezidată de senatorul Marco Rubio (R-Fla.), Direcționează filiala executivă pentru a centraliza toate informațiile relevante despre astfel de intruziuni colectate dintr-o gamă largă de surse, inclusiv Oficiul de Informații Navale, FBI, sateliți sau alte mijloace tehnice și surse umane.

De asemenea, dorește o relatare a modului în care agențiile împărtășesc aceste informații și cine este responsabil pentru misiune; dacă aeronava în cauză poate indica o descoperire tehnologică majoră a unui adversar străin; și “recomandări privind colectarea crescută de date, cercetarea și dezvoltarea îmbunătățite, precum și finanțări suplimentare și alte resurse.”

Această mișcare este văzută ca o victorie majoră pentru susținătorii mai multor cercetări guvernamentale în OZN-uri și o mai mare transparență publică.

„Legitimează în continuare problema”, a spus Christopher Mellon, un fost oficial de top al serviciilor de informații Pentagon și angajat al Senatului, care a făcut presiuni pentru mai multe cercetări pe această temă. “Acest lucru în sine este extrem de important. Oamenii pot vorbi despre asta fără frică sau jenă.”

El a spus că implicațiile potențiale nu pot fi supraevaluate. “Presupunand ca raportul este pregatit si livrat corespunzator, nu se spune care ar putea fi impactul”, a spus Mellon. “Acest lucru ar putea varia de la dezvăluirea unei amenințări necunoscute sau a unei vulnerabilități militare, până la existența unor sonde care vizitau planeta noastră sau ceva între ele.”

Nu este clar cum legislația va fi primită de Senat, care încă nu a preluat proiectul de informații, sau de unde va fi prezentată această problemă. Ar putea exista și rezistență în cadrul administrației Trump, în special în ceea ce privește cerința ca informațiile să fie făcute publice.

Dar ceea ce este clar este că OZN-urile sunt acum pe ordinea de zi. “Dacă nu răspund la ceva de genul acesta, pentru ce avem o comunitate de informații?” Întrebă Mellon. „Vorbim de zeci de incidente în spațiul aerian militar restricționat de-a lungul anilor”.

Lucian Bode: Vom simplifica procedura de contestare a licitațiilor. Se pierde prea mult timp și se blochează proiecte

Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, în timpul unei vizite la Fabrica de Vagoane Călători Astra Arad, că Guvernul va modifica legislaţia privind...

Numărul pacienților COVID externați, mai mic decât la bilanțul de ieri

Noi cifre contradictorii sunt transmise de Grupul de comunicare Strategică, după o serie de gafe în raportarea bilanțurilor zilnice. După ce pe parcursul pandemiei cei...

Traian Berbeceanu s-a înscris în PNL

Fostul ofițer de crimă organizată, Traian Berbeceanu, șeful de cabinet al ministrului de interne, Marcel Vela, s-a înscris în PNL. Anunțul a fost făcut de...

Donald Trump spune că ar purta o mască, dacă ar fi nevoit, dar crede că SARS-CoV-2 va dispărea ca prin miracol

Preşedintele american, Donald Trump, care nu a fost văzut niciodată cu mască în public, a afirmat miercuri că nu ar avea "nicio problemă" să...

Impozite mai mari din cauza pandemiei, anunță guvernul spaniol

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat joi o reformă fiscală ''inevitabilă'' ca urmare a crizei economice şi sanitare provocate de epidemia COVID-19 şi are...