10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:56

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 – undă verde de la parlamentarii juriști

spot_img

Comisiile juridice ale Parlamentului au dat marți un raport de adoptare hotărârii prin care se înființează Comisia de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009.

Pentru înființarea comisiei au votat 19 parlamentari, opt au fost împotrivă, iar unul s-a abținut.

Mai mult, în cadrul Comisiilor Juridice reunite, deputatul Eugen Nicolicea a depus un amendament la decizia de constituire a comisiei de anchetă parlamentare pentru alegerile din 2009, prin care se evită prevederile legii, conform căreia o comisie parlamentară își încetează activitatea dacă începe o anchetă a procurorilor.

„Pentru a nu mai exista niciun fel de confuzii am făcut un amendament ( la proiectul de hotărâre, n.r.) în care se precizează foarte clar că obiectul Comisiei nu poate să constituie cercetarea în zona infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor electorale, infracţiune de care nu am prea auzit, în aşa fel încât să nu ne suprapunem peste ancheta făcută de Parchet”, a precizat Nicolicea.

El a mai spus că reprezentanţii instituţiilor sunt obligaţi să participe la şedinţele Comisiei, în timp ce elelalte persoane fizice, fiind citate, sunt invitate să participe.

Nicolicea a mai arătat că refuzul de a participa se va face cu asumarea riscului de a ascunde adevărul şi de a suferi consecinţele de rigoare.

Luni, Parchetul General a anunțat că a deschis o anchetă pentru verificarea alegerilor prezidențiale din 2009.

Potrivit unui comunicat de presă, luni, „la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”. Procurorii precizează că „în cauză se efectueză cercetări in remsub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”.

R.D.