14.2 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 4:32

Comisia CEC a finalizat ancheta UPDATE

spot_img

Ghetea_Comisie_SZ

  • UPDATE

Preşedintele Comisiei de buget din Senat care anchetează activitatea CEC Bank, Cosmin Nicula, a declarat, luni, la finalul şedinţei care a durat aproximativ jumătate de oră, că Radu Gheţea a pus la dispoziţia comisiei documentele solicitate, care nu conţin nume, CNP, CUI sau denumirea societăţii.

Nicula a mai spus că, în urma primirii acestor documente, comisia urmează să elaboreze până miercuri raportul pe care-l va depune la Biroul Permanent al Senatului.

Am finalizat anchetele cu privire la CEC şi urmează ca după-amiază, în cursul zilei de mâine (marţi – n.r.), să ne întâlnim să finalizăm raportul. Am primit documentele de la CEC, cele pe care le-am solicitat săptămâna trecută, documente care vor sta la baza analizei noastre, pentru finalizarea raportului.

Cosmin Nicula

președinte comisie parlamentară

Despre conţinutul documentelor puse la dispoziţie de CEC Bank, Cosmin Nicula a arătat că secretul bancar este foarte bine stipulat în lege şi că membrii comisiei au primit documentele solicitate, cu caracter confidenţial, dar “fără nume, fără CNP, fără CUI, fără denumirea societăţii”.

Nicula a ţinut să revină şi asupra declaraţiei privind numărul creditelor de peste un milion de euro acordate de CEC Bank, el arătând că în 2013 s-a acordat un singur credit agricol, de către CEC, mai mare de 700.000 de euro.

Fac o precizare, săptămâna trecută cred că a fost o neînţelegere după şedinţa comisiei, când s-au invocat mai multe contracte – patru contracte sau un singur contract. Solicitarea noastră a fost cât se poate de clară, să ne pună la dispoziţie câte credite s-au dat pe 2013 pentru terenuri agricole, utilaje sau achiziţii de terenuri agricole. În acest sens, pot să vă spun că s-a dat un singur credit (mai mare de 700.000 de euro). Restul, pentru alte domenii de activitate.

Cosmin Nicula

președinte comisie parlamentară

Comisia parlamentară a finalizat ancheta în cazul CEC, urmând ca luni după-amiază să redacteze și raportul în acest caz.

Anunțul privind finalizarea anchetei în privința CEC a fost făcut de președintele comisiei, Cosmin Nicula, după ce luni președintele băncii de stat, Radu Ghețea, a fost audiat, pentru a doua oară, de membrii comisiei.

Cea de-a doua audiere a lui Ghețea a durat aproximativ 20 de minute, acesta precizând că a pus la dispoziția membrilor comisiei parlamentare toate documentele cerute în ședințele anterioare.

Am avut cea de-a treia întâlnire, la solicitarea comisiei parlamentare, privind analiza activității managementului CEC Bank. Am predat documentele care au fost solicitate în ședințele anterioare și, bineînțeles, așteptăm finalizarea raportului care trebuie să se încheie peste câteva zile. În analiza activității noastre aș vrea să aveți în vedere și un lucru foarte important care s-a trecut în ultima perioadă de o manieră destul de nereală, anume profitabilitatea băncii. La 30 noiembrie banca înregistrează un profit brut care este cu 25% mai mare decât profitul înregistrat pe întreg anul 2012.

Radu Ghețea

președinte CEC

Inițial era stabilit să fie audiat și ministrul finanțelor, Daniel Chițoiu, dar potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres nu a mai fost nevoie de acesta, pentru că Radu Ghețea a pus la dispoziție toate datele.

Comisia este însărcinată cu analiza activității CEC Bank.

Săptămâna trecută, președintele CEC Bank nu a putut răspunde la toate întrebările Comisiei, invocând secretul bancar, în condițiile în care membrii au semnat un angajament de confidențialitate, iar președintele Comisiei de buget-finanțe, Cosmin Nicula, are certificat ORNISS.

R.D.