7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 21:01
No menu items!

Comisia „Brâncuși”, incompatibilă și în conflict de interese

spot_img

Boroianu Radu

Numirea secretarului de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu, ca președinte al comisiei de evaluare a efectelor spălării operelor lui Brâncuși (Poarta Sărutului, Aleia Scaunelor și  Masa Tăcerii) cu jet de apă sub presiunea a iscat un întreg scandal la Tg Jiu. Totuși, societatea civilă se teme că scandalul iscat este pe care să fie mușamalizat. În aceste condiții, conducerea comisiei, numite de Victor Ponta, este contestată, printr-o scrisoare trimisă de Grupul de Acțiune în Interes Public prim-ministrului, și în calitatea sa de deputat de Gorj.

Grupul atrage atenția premierului României că, dintr-o regretabilă și impardonabilă eroare, a inclus, în comisia trimisă la Târgu Jiu, două persoane aflate în conflict de interese și în incompatibilitate.

Iată ce scriu reprezentanții ONG-ului din Târgu Jiu în scrisoarea destinată lui Ponta:

Radu Boroianu, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii, care s-a antepronunțat în data de 26 octombrie a.c., la Târgu Jiu, în prezența premierului și de față cu reprezentanții mass-media, că “nu e nicio problemă” și că “așa se spală monumentele”.

Din păcate, Boroianu, care este vizat și de o anchetă penală aflată în derulare, ca urmare a agresării prin spălare cu jet de apă sub presiune a operelor din piatră, a fost numit de Victor Ponta, în mod inexplicabil, președinte al comisiei internationale.

Iulian Daniel Olteanu, “președinte director general” al întreprinderii de restaurare DUCT, care a coordonat în 2004 restaurarea superficială a Porții Sărutului, context în care începând din 2010 mai mulți specialiști au constatat că prin acoperământul monumentului se infiltra apă rezultată din precipitații. Olteanu se află în relatii comerciale cu structurile evaluate, indirect, de comisia internationala (Ministerul Culturii si Primaria Târgu Jiu)

Jeni Stănciulescu