8.9 C
București
luni, 10 mai 2021 - 5:40

Comisarul UE Michel Barnier intervine pentru o bancă franceză în disputa cu autoritățile din SUA

BNP Paribas este obiectul unei anchete a americanilor

barnier

Michel Barnier, comisarul UE pentru Piața Internă, i-a luat apărarea băncii franceze BNP Paribas în cazul anchetei derulate în SUA cu privire la încălcări ale regimului sancțiunilor internaționale.

Barnier, comisar din partea Franței, a declarat că orice sancțiune aplicată băncii trebuie să fie ”corectă și obiectivă”, potrivit BBC.

Autoritățile de reglementare din SUA ar putea amenda BNP cu pînă la 10 miliarde de dolari pentru violarea regimului de sancțiuni asupra Iranului, Sudanului și Cubei, între 2002 și 2009.

”Având în vedere importanța acestui caz și importanța acestei bănci… noi urmărim de aproape cazul și pur și simplu ne dorim ca această situație să fie tratată într-o manieră proporționată, corectă și obiectivă”, a spus Barnier, într-o conferință de presă.

Anterior, și statul francez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amendă, amenințând că ar putea afecta negocierile comerciale dintre UE și SUA. În replică președintele Barack Obama a afirmat clar că nu va interveni în procesele judiciare și de reglementare.

Barnier a mai afirmat că speră să convingă SUA să includă serviciile financiare în pachetul de negocieri privind Parteneriatul Transatlantic de Comerț și Investiții (TTIP), care ar putea crea cea mai mare zonă de comerț liber din lume.

Serviciile financiare sunt principalul punct de divergență dintre cele două părți.

Dacă relatările privind cuantumul amenzii sunt corecte, aproape tot profitul brut al BNP din 2013 (8,2 mld. €, 11,2 mld. $) s-ar șterge.

În aprilie, BNP Paribas a transmis că a pus deoparte 1,1 mld. $ pentru a acoperi costurile amenzii din SUA, dar a avertizat că ”totalul amenzii ar putea depăși cu mult suma provizionată”.

V.B.