1.2 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 6:01
No menu items!

Comisarul Kallas despre CFR Marfă: Comisia Europeană intervine doar când concurența nu este loială

spot_img

siim kallas

Vice-președintele Comisiei Europene și comisar pentru Transporturi, Siim Kallas, a afirmat luni că privatizările sunt exclusiv de competența statelor membre, conform tratatelor UE.

”Privatizările din Europa reprezintă un subiect în care Comisia nu are nicio poziție. Comisia intervine doar atunci când concurența nu este loială, iar atunci se implică autoritatea de concurență”, a declarat Kallas pentru Sursa Zilei, cu referire la procesul de privatizare al CFR Marfă.

Comisarul Kallas a participat luni, la Bruxelles, la o conferință dedicată soluțiilor alternative de consum pentru mijloacele de transport.

Vânzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român (GFR), companie deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, nu s-a putut finaliza până la termenul limită, de 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni. Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca, în cazul în care tranzacţia nu este finalizată, să vândă pachetul majoritar de la CFR Marfă altui investitor strategic.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să înceapă imediat procedurile pentru o nouă privatizare a companiei CFR Marfă, proces care să fie încheiat până în vara anului viitor, fără ca Guvernul să mai fie “blocat” de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Strategia de privatizare a CFR Marfă a fost subiectul unor controverse între Guvern şi Preşedinţie, legată de rediscutarea documentului în CSAT.

Vlad Bârleanu

Corespondență de la Bruxelles