21.2 C
București
marți, 30 mai 2023 - 10:23
No menu items!

Comerțul României cu statele din afara UE trece pe excedent. Deficitul pe intracomunitar se adâncește

spot_img

Comerțul României cu statele din afara UE trece pe excedent, în timp ce deficitul pe intracomunitar se adâncește

Deficitul comercial al României a scăzut, în primul trimestru al acestui an, cu 646 de milioane de euro, în condițiile în care exporturile au crescut cu 4,6%, iar importurile au scăzut cu peste 1% față de primul trimestru al anului trecut, la valori exprimate în euro, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Cea mai mare contribuție la ajustarea deficitului comercial s-a datorat faptului că exporturile în statele din afara Uniunii Europene (UE) au crescut, în primele trei luni ale anului față de perioada similară din 2012, cu 11%, în timp ce importurile au scăzut cu 10%.

Livrările de mărfuri către statele UE au crescut cu 2,2% în primul trimestru, iar importurile – cu 2,1%. Comerțul cu statele extra-UE a înregistrat un excedent de peste 375 de milioane de euro în primele trei luni, față de un deficit de 292 de milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut.

La polul opus, comerțul intracomunitar a înregistrat un deficit în creștere, de 1,44 miliarde de euro față de 1,42 miliarde de euro în primul trimestru al anului trecut.

”În trimestrul I din 2013, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de mașini și echipamente de transport (42,5% la export și 34,6% la import) și alte produse manufacturate (34,1% la export și re4spectiv 29,6% la import)”, se arată în comunicatul de presă al INS.

Cosmina Croitoru