11 C
București
luni, 8 martie 2021 - 17:43

Comerțul cu piese auto și serviciile de curățătorie, printre cele mai profitabile în 2013

Comerțul cu piese și accesorii auto, precum și spălarea sau curățarea articolelor textile au fost cele mai profitabile servicii de piață prestate populației în primele 11 luni ale anului trecut. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), primele au crescut cu 11,6%, iar serviciile de curățătorie – cu 7,1%.

”În perioada ianuarie-noiembrie 2013 comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2012, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 1,2%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+10,9%)”, arată INS.

În serie ajustată în funcție în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cifra de afaceri pentru comerțul și întreținerea autovehiculelor și a motocicletelor a crescut cu 1,7%, iar comerțul cu piese auto – cu 11,6%.

Scǎderi s-au înregistrat la comerţul  cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea  şi repararea  motocicletelor (-9,3%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-9,2%) şi de la comerţul cu autovehicule (-3,3%).

”Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada ianuarie-noiembrie 2013 a înregistrat o cifră de afaceri cu 3,8% mai micǎ comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2012, provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-20,1%), de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-11,4%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-6,2%)”, mai artă INS.

Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+6,7%) şi la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+0,5%). În cifre ajustate sezonier, creșterile au fost de 7,1%, respectiv 0,3%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-noiembrie 2013, a înregistrat per ansamblu o cifră de afaceri cu 4% mai micǎ față de perioada ianuarie-noiembrie 2012.

Cosmina Croitoru