19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:17
No menu items!

Comerțul auto a urcat în aprilie cu aproape 4%. Ce a contribuit la creștere

spot_img

Vânzările de motociclete au contribuit cel mai mult la avansul comerțului auto, arată Institutul Național de Statistică (INS)

flota auto

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în aprilie, comparativ cu martie, cu 3,9% ca serie brută şi cu 1,6% ca serie ajustată, ca urmare a majorării vânzărilor de motociclete, piese şi accesorii şi autovehicule, potrivit datelor INS.

În acelaşi timp, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut în aprilie, faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 0,1% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,9%.

Ca serie brută, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 17,6%, vânzările de piese şi accesorii pentru autovehicule au urcat cu 7,5% şi la comerţul cu autovehicule s-a majorat cu 3%. În acelaşi timp, activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au scăzut cu 4%.

În serie ajustată, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, s-a redus cu 1,6%.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au scăzut cu 0,1% ca serie brută, pe fondul scăderilor înregistrate la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-9,3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-2,9%) şi la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-2%).

În schimb, au înregistrat creşteri activităţile hotelurilor şi restaurantelor cu 0,8% şi cele ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor cu 0,2%. Ca serie ajustată, serviciile de piaţă au avut un avans de 1,9% în aprilie faţă de luna precedentă.

Afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au redus în primele patru luni cu 0,8% ca serie brută, pe fondul scăderilor din din întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-4,3%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-0,9%).

Pe de altă parte, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor s-a apreciat cu 1,6%, iar comerţul cu autovehicule cu 0,3%. Afacerile s-a diminuat şi ca serie ajustată, cu 1,3% în perioada ianuarie-aprilie comparativ cu acelaşi interval al anului trecut.

C.C.