20.4 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 22:27
No menu items!

Combinatul Oltchim îşi reia parţial producţia UPDATE

spot_img

Producţia la Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi reluată săptămâna viitoare, iar conducerea unităţii va solicita societăţii Electrica Furnizare o eşalonare a datoriilor şi un contract pentru furnizarea energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie.

Prima instalaţie care-şi va relua producţia este cea de Electroliză cu membrană. Potrivit purtătorului de cuvânt al Oltchim, conducerea combinatului aşteaptă „capitalul discutat cu reprezentanţii guvernului” şi se fac „diligenţe” pentru recuperarea datoriilor pe care combinatul le are de încasat de la diverse firme.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, anunţa, cu o zi în urmă, la Slatina, că angajaţii Oltchim vor primi banii reprezentând salariile restante la sfârşitul acestei săptămâni, când este prevăzută reluarea parţială a activităţii.

„În această săptămână pe la mijlocul sau la sfârşitul acestei săptămâni, pe joi-vineri, se va da lichidarea pe luna august şi, de asemenea, tot joi sau vineri se reia activitatea la Oltchim, parţial, cu Electroliza, urmând ca săptămâna viitoare să se reia activitatea la o capacitate de 60 – 65 la sută pe platforma din Râmnicu Vâlcea”, declara, luni, la Slatina, Daniel Chiţoiu.

Ministrul Economiei afirma că, în paralel, vor avea loc discuţii la nivelul Comisiei Europene privind ajutorul de salvare.

Oltchim inregistreaza in prezent o situatie financiara extrem de dificila, concretizata in pierderi cumulate de circa 400 milioane euro si datorii substantiale, totalizand 580 milioane euro. Toate aceste rezultate negative au fost acumulate in ultimii 5 ani de activitate ineficienta a companiei, fapt determinat, indeosebi, de gestionarea de o maniera total necorespunzatoare a intreprinderii raportat la interesele statului si ale salariatilor.

UPDATE  ora 11.30

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat că repornirea combinatului va parcurge 12 etape, în 22 de zile. Pe de altă parte, a adăugat oficialul, România a întocmit o documentație pentru un ajutor de stat de urgență în valoare de 20 milioane de euro pentru Oltchim, care va fi susținută joi la DG Competition, a declarat miercuri,

Rodin Traicu a declarat că luni a fost ședința Consiliului de Administrație la Oltchim care a avut drept scop aprobarea programului de reorganizare a activității, numirea noilor cadre de conducere pe funcție, organizarea pe direcții și divizii de funcționare în scopul reducerii cheltuielielor și a trecerii activității pe profit.

Secretarul de stat a mai spus că, în aceeași sedință, a fost aprobat programul de pornire a combinatului, care se face în 12 etape, diseminate pe instalațiile principale, deocamdată pe platforma de la Râmnicu Vălcea, urmând ca,  ulterior, să se repornească secţii din Arpechim care ţin de Oltchim.