18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 20:54
No menu items!

Combaterea economiei subterane și a evaziunii – principalele teme ale reuniunii Grupului Interministerial Strategic

spot_img

Vicepremierul Gabriel Oprea a condus vineri, la Brașov, Adunarea regională a Grupului Interministerial Strategic pentru creşterea capacităţii de acţiune a instituţiilor guvernamentale în prevenirea şi combaterea criminalităţii (GIS)

oprea_maior_GIS

Adunarea regională a Grupului Interministerial Strategic pentru creşterea capacităţii de acţiune a instituţiilor guvernamentale în prevenirea şi combaterea criminalităţii (GIS) a avut loc, vineri, la Brașov și a fost condusă de vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea.

La reuniune au participat, în calitate de invitați, șefii instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale: directorul SRI – George Maior, ministrul justiţiei – Robert Cazanciuc, procurorul general al României- Tiberiu Niţu, procurorul şef al DIICOT – Alina Bica, procurorul şef al DNA – Codruţa Kovesi, directorul general al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Sat (ORNISS) – Marius Petrescu, preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) – Neculae Plăiaşu.

De asemenea, la Adunarea regională a GIS au fost prezenți secretari de stat și șefii inspectoratelor generale din MAI, precum și reprezentanți la nivel teritorial ai Ministerului Afacerilor Interne, Parchetelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Serviciului Român de Informații, precum și prefecții din județele Arad, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Timiș.

Potrivit reprezentanților MAI, s-au stabilit măsuri de eficientizare a conlucrării între structurile cu responsabilități subordonate GIS pentru optimizarea rezultatelor acestora.

Coordonatorul GIS, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat încă o dată locul și rolul grupului interministerial în cadrul structurilor guvernamentale.

A fost realizat, astfel, un mecanism prin care instituţiile reprezentate au posibilitatea să interacţioneze eficient. Îmbunătăţirea schimbului de informaţii interinstituţional şi orientarea aparatului operativ pentru identificarea persoanelor şi firmelor implicate şi a modalităţilor de acţiune ilegală circumscrise macrocriminalităţii se va realiza prin recalibrarea unor activități şi flexibilizarea structurii organizaţionale a GIS.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

La rândul lui, directorul SRI, George Maior a subliniat necesitatea multiplicării de către instituțiile cu responsabilități în domeniul securității naționale a acțiunilor de combatere a economiei subterane, a macrocriminalității în general și a evaziunii fiscale în special.

„Pe fondul provocărilor generate de amenințările asimetrice circumscrise macrocriminalității și fenomenelor care pun în pericol stabilitatea macroeconomică a României, s-a impus o nouă abordare menită să genereze mecanisme informaționale, de decizie și acționale bazate pe un concept modern de cooperare interministerială”, au mai precizat reprezentanții MAI.

Ce este Grupul Interministerial Strategic

Grupul Interministerial Strategic asigură cooperarea eficientă a structurilor statului cu atribuţii în prevenirea şi combaterea criminalităţii ce se circumscrie ameninţărilor în domeniul securităţii naţionale din responsabilitatea instituţiilor guvernamentale, realizează evaluări multisectoriale ale vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor din domeniul de competenţă, informează Guvernul cu privire la disfuncţiile constatate şi propune măsuri pentru remedierea acestora.

Grupul Interministerial Strategic pentru creşterea capacităţii de acţiune a instituţiilor guvernamentale în prevenirea şi combaterea criminalităţii (GIS) funcţionează în subordinea prim-ministrului şi este coordonat de către viceprim-ministrul pentru securitate naţională.

R.D.