19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 1:52
No menu items!

Combaterea criminalităţii informatice din România, evaluată de experți europeni

spot_img

Evaluarea este făcută de reprezentanți ai Comisiei Europene, Agenției Europene pentru Securitatea Rețelelor și Informațiilor, Eurojust şi Europol

Computer-hacker

O echipă de experţi în securitate informatică se află, în această săptămână, la Bucureşti, pentru evaluarea activităţii de combatere a criminalităţii informatice din România. Activitatea se desfășoară în cadrul celei de-a şaptea runde de evaluări reciproce privind securitatea informatică.

În perioada 19 – 23 ianuarie, o echipă de experţi în criminalitate informatică, din Olanda, Suedia şi Franţa, efectuează o vizită de evaluare în România, la instituțiilor naționale cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii acestui tip de criminalitate. Din delegaţie fac parte, în calitate de observatori ai procesului de evaluare, câte un reprezentant din partea Comisiei Europene, ENISA (Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), Eurojust şi Europol.

Pe parcursul evaluării, delegaţia română va prezenta comisiei atribuţiile structurilor cu atribuţii în combaterea criminalităţii informatice, rolul şi atribuţiile acestora la nivel naţional, precum şi aspectele legislative procedurale incidente. De asemenea, vor fi prezentate informaţii referitoare la organizare, competenţe, cooperare interinstituţională şi internaţională, precum şi rezultatele obţinute de autorităţile române în acest domeniu.

Din delegaţia română fac parte specialiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, Serviciului Român de Informaţii, Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Ministerului Educaţiei Naţionale.