22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 15:01

Comandat român de navă reținut de autoritățile din Cipru. Sindicatul Liber al Navigatorilor, apel disperat către statul român

spot_img

Comandantul român al navei Red Garnet a fost reținut duminică, 1 august, în portul cipriot Vassiliko, sub acuzația de intrare ilegală pe teritoriul Republicii Cipru. Sindicatul Liber al Navigatorilor solicită instituțiilor statului să acționeze pentru eliberarea sa, potrivit Antena3. 

 

Căpitanul petrolierului Red Granat sub pavilion maltez, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat în dimineața zilei de duminică, 1 august, la terminalul EAC din Vasiliko, după ce s-a constatat că nava a navigat în 14 octombrie și 12 decembrie 2020, în portul închis Bogazi, din teritoriile ocupate, conform Cyprus Times.

Un judecător al Curții Districtuale din Larnaca a decis marți condamnarea căpitanului român la o lună de închisoare, pentru intrarea neautorizată în Republica Cipru.

Într-un comunicat emis luni, Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) solicită ajutorul statului pentru eliberarea căpitanului vasului, un bărbat în vârstă de 60 de ani.

”Motivul reținerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla, a operat în portul cipriot ocupat de partea Turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întamplă și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru”, se arată în comunicatul SLN.

Conform Sindicatul Liber al Navigatorilor nu s-a încălcat legislația, iar arestarea căpitanului este un act abuziv al autorităților din Cipru.

”Vă informăm că în conformitate cu legislația internațională echipajului, navei și încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele și principiile comerțului maritim.

Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru”, se mai arată în  comunicatul citat.

 

Sindicatul mai menționează faptul că românul nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranță către portul desemnat de destinație. Nava se deplasa spre portul Odessa din Marea Neagră unde urma să ajungă marți, dar a fost reținută forțat în portul cipriot. 

”Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia și colegii de breaslă – suntem cu toții stupefiați de această măsură fără precedent în istoria de bune relații dintre țările noastre.

Va rugăm așadar să interveniți pe toate canalele din funcțiile și demnitățile statului pe care le dețineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate”, mai precizează Sindicatul Liber al Navigatorilor. 

 

C.D.