15.9 C
București
duminică, 28 mai 2023 - 5:07
No menu items!

Comandantul NATO în Europa: SUA ar putea desfășura trupe în Europa de Est

spot_img

 sua sprijin militar ucraina

Comandantul NATO în Europa, responsabil să prezinte contramăsuri faţă de ameninţările militare ruse la adresa Ucrainei, a afirmat miercuri că acestea pot cuprinde desfăşurarea de trupe americane în state est-europene membre ale Alianţei care se simt ameninţate.

Generalul Philip Breedlove, din cadrul forţelor aeriene americane, a declarat într-un interviu pentru agenţia americană Associated Press (AP) că nu va „exclude implicarea niciunei naţiuni, inclusiv a Statelor Unite”, conform postului american de televiziune ABC News.

Lui Breedlove i s-a acordat, de către miniştrii de Externe din cele 28 de state membre ale NATO , termen până marţi să propună „paşi” care să asigure membrii Alianţei Nord-Atlantice aflaţi cel mai aproape de Rusia că celelalte state membre le susţin. „În esenţă, căutăm un pachet de măsuri terestre, aeriene şi maritime care să consolideze asigurările celor mai estici aliaţi”, a declarat generalul pentru AP.

„Sunt însărcinat să prezint (măsurile) până săptămâna viitoare. Intenţionez să le prezint mai devreme”, a precizat acesta.

Întrebat dacă militari americani ar putea să fie trimişi în primele linii, în statele NATO cele mai apropiate de Rusia, generalul american a răspuns „nu voi îndepărta contribuţii din partea niciunei naţiuni”.

La finalul unei conferinţe NATO la Paris, Breedlove a declarat pentru AP că prezenţa militară rusă în apropierea frontierei Ucrainei este neschimbată, iar în sprijinul afirmației, membri ai personalului generalului au furnizat agenţiei americane fotografii efectuate de un satelit comercial în care, susțin ei, apar avioane de război, elicoptere de luptă, blinadte, artilerie şi o brigadă aeropurtată sau din cadrul forţelor speciale, în locuri situate la est de frontiera dintre Ucraina şi Rusia, inclusiv de-a lungul coastelor, la Marea Azov.

Un analist de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un think tank cu sediul la Washington, a declarat, după ce a văzut fotografiile, că forţele care apar în imagini nu par să efectueze exerciţii, ci că ar fi „în pregătire de luptă”.

„Ceea ce vedem acolo este o forţă de aproximativ 40.000” de oameni, a declarat Breedlove, apreciind că este vorba despre „o armată interarme. Cu alte cuvinte aceasta este o armată care dispune de toată aprovizionarea şi facilitarea de care are nevoie pentru a atinge obiective militare, dacă îi sunt date”.

Activele ruse includ aeronave, artilerie, spitale de campanie, echipament de comunicaţii şi bruiaj, a precizat generalul.

Obiectivele Kremlinului rămân neclare, a declarat comandantul NATO. Forţa ar putea rămâne pe loc doar pentru a intimida Ucraina prin prezenţa ei, ar putea porni spre sud pentru a crea un pod terestru cu Crimeea, ar putea avansa de-a lungul coastei Mării Negre către portul ucrainean Odesa şi enclava separatistă moldoveană Transnistria sau ar putea invada estul Ucrainei, unde etnici ruşi cer unirea cu Rusia, a apreciat generalul.

NATO şi-a consolidat misiunile de patrulare în spaţiul aerian al statelor baltice şi efectuează zilnic misiuni de supraveghere AWAC în spaţiul aerian al României şi Poloniei. Breedlove a mai declarat că a primit destule angajamente în domeniul maritim din partea statelor membre NATO cât să fie efectuate manevre maritime în forţă până la finalul anului.

C.A.