1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 13:11
No menu items!

Comandantul NATO în Europa: Stat Islamic se răspândește precum cancerul printre refugiați

spot_img

Valul masiv de refugiaţi către Europa oferă acoperire unor terorişti şi criminali, iar acest lucru reprezintă un pericol tot mai mare de atacuri, a susținut generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO în Europa, într-o intervenție în fața Comisiei pentru forțele armate din Senatul American.

Potrivit “The Guardian”, în opinia lui Breedlove, gruparea teroristă Stat Islamic “se răspândește precum cancerul” în rândul migranților.

“O criminalitate, teroriştii şi întoarcerea luptătorilor (jihadişti) străini (în ţările de origine) fac parte zilnic, în mod clar, din valul de regugiaţi către Europa”, a mai declarat Philip Breedlove.

Generalul din cadrul Forţelor aeriene americane a mai arătat că implicarea militară a Rusiei în războiul din Siria, în urmă cu şase luni, a “exacerbat puternic problema” persoanelor care fug din calea războiului civil din această ţară. El a acuzat Moscova şi regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că folosesc migrarea ca pe o armă, cu scopul de a copleşi structurile de susţinere a refugiaţilor şi de a sparge unitatea Uniunii Europene.

De când a preluat comanda forțelor NATO în Europa, în 2013, Breedlove a promovat o fortificare agresivă a Europei. El a calificat Rusia drept “o amenințare existențială pe termen lung” pentru Statele Unite și a sugerat că acestea ar trebui să facă mai mult pentru a-i contracara pe Assad și Statul Islamic în Siria.

Întrebat de presă dacă își poate susține afirmațiile cu statistici, Breedlove a răspuns: “Nu vă pot oferi o cifra a estimării fluxului”.

Generalul a precizat că face o distincție între “criminalitate, teoriști și luptători străini” și a adăugat că a văzut știri care cifrează la 1.500 numărul luptătorilor care au revenit în Europa.”Nu voi discuta cu dumneavoastră despre informații”, a adăugat Breedlove într-o conferință de presă. El a menționat însă că “multe (țări) spun că văd planificarea care se derulează” pentru atacuri teroriste.

R.D.