-3.2 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 10:29
No menu items!

Comandantul forţelor NATO în Europa: Alianţa are în vedere o prezență permanentă în Europa de Est – UPDATE

spot_img

TOPSHOTS-UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-SLAVYANSK

Criza din Ucraina și tensiunile cu Moscova ar putea determina Alianța Nord-Atlantică să ia în considerare o prezență militară permanentă în țările membre din Europa de Est, a declarat marți comandantul suprem al Forțelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, citat de AFP.

“Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor dramatice din estul Ucrainei şi suntem îngrijoraţi de situaţia locuitorilor din regiune”, a afirmat generalul Breedlove, la Ottawa, în cursul unei conferințe de presă în comun cu generalul Tom Lawson, șeful statului-major canadian al apărării.

Întrebat dacă situaţia din Ucraina ar putea duce la o prezenţă militară permanentă a forţelor NATO în Europa de Est, el a răspuns: “Cred că trebuie să analizăm o astfel de posibilitate”.

„Avem nevoie să evaluăm capacitatea noastră de reacție, disponibilitatea și poziționarea forțelor noastre pentru a fi în măsură să răspundem la această nouă întrebare”, a adăugat comandantul forțelor Alianței.

De asemenea, este necesar să “reevaluăm capacitatea de reacţie a forţelor de apărare” ale Alianţei, în contextul în care până în prezent Rusia era percepută drept partener, a afirmat Breedlove.

În acest context, țările Alianței și-au redus bugetele militare, dar și „structura forțelor și amplasarea acestora”. De aici înainte, „Rusia nu mai acționează ca un partener”, iar „anexarea Crimeii (…) a modificat această dinamică”, a continuat el.

NATO a anunțat la jumătatea lunii aprilie întărirea apărării țărilor din Europa de Est și a sporit numărul raidurilor efectuate de aviația sa deasupra țărilor baltice. Unități navale urmează să fie trimise în Marea Baltică și estul Mediteranei.

În același timp, Washingtonul a anunțat desfășurarea a patru companii de parașutiști, 600 de soldați, pentru exerciții militare în Polonia și țările baltice.

Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est în ultimele săptămâni – şase avioane de luptă de tip CF-18 prezente în România, o fregată şi 600 de militari – urmează să rămână în regiune cel puţin până la sfârşitul anului şi ar putea participa la exerciţii în Ucraina.

C.A.