13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 12:44

Colosseumul din Roma, arena gladiatorilor

spot_img

Colosseumul din Roma, arena gladiatorilor

Monument turistic din Roma, vizitat de turiști din toată lumea, Colosseumul este cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman.

Iniţial, Colosseumul a servit pentru luptele între fiare, apoi oamenii au luptat cu animalele, urmaţi de gladiatorii care se înfruntau între ei pe viaţă şi pe moarte.

Spectatorii primeau bilete sub formă de bucăți de ceramica, pe care erau indicate, numeric, secțiunea și rândul. Colosseumul putea găzdui zeci de mii de oameni, așezați pe niveluri, separaţi, prin cutii speciale, de împărat și Virginele Vestal, care aveau cele mai bune locuri.

Cunoscut ca Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru mic.

Colosseumul din Roma a fost denumit după numele familiei împăratului Vespasian, sub a cărui domnie începuse construcţia, fondatorul dinastiei Flavian.

După şapte ani de muncă intensă, construcţia nu atinsese mai mult de trei sferturi din înălţimea stabilită a amfiteatrului, însă, după doar un an, clădirea era terminată şi inaugurată de către Titus, fiul şi urmaşul la tron al lui Vespasian. Festivităţile de inaugurare au durat o sută de zile.

Uriaşul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte dintr-un parc construit de Nero în centrul Romei, care includea Domus Aurea şi statuia Colossus, gigantica statuie a lui Nero, inspirată de Colosul din Rhodos.

R.M.

Articolul precedentLa mulţi ani, Lori!
Articolul următorAfinele brumate