12.7 C
București
vineri, 3 mai 2024 - 1:37
No menu items!

Codul Rutier, modificări majore: noi reguli la testarea pentru droguri și alcool. Camerele video de pe mașini, probă pentru șofatul agresiv

spot_img

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care este modificat Codul Rutier, numele sub care este cunoscută OUG 195/2002. Proiectul este unul vast, cu modificări substanțiale legate în special de creșterea gradului de siguranță a circulației rutiere din România.

Reguli mai clare de testare a șoferilor

După cazul prefectului de Gorj, Ilie Morega, care a fost prins în repetate rânduri la volan, deși avea permisul suspendat, MAI s-a gândit la o procedură mai clară de suspendare a dreptului de a conduce pentru persoanele inapte din punct de vedere psihologic. 

În forma actuală, Codul Rutier prevede că permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă psihologic pentru a conduce se retrage de către poliția rutieră și poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură. Această prevedere vagă este completată cu o procedură clară.

Astfel orice medic care sesizează că o persoană prezintă simptome ce ar putea să o facă inaptă pentru condus este obligat să emită un bilet de trimitere către un psiholog, șoferul fiind și el obligat să meargă la testare. Dacă aceasta indică faptul că respectiva persoană este inaptă să conducă, permisul îi este retras. În cazul în care medicul care a emis biletul de trimitere nu primește în 30 de zile rezultatul testării făcute de psiholog (ceea ce ar putea fi un indiciu că șoferul nu a mers să se testeze), medicul trebuie să informeze imediat poliția.

Alte modificări vizează procedura de testare pentru consumul de alcool și droguri, în sensul limitării efectelor unor erori ale măsurătorilor.

„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, se spune în nota de fundamentare. Este vizată situația în care consumul unor alimente, de obicei fructe, produce alcool în stomac prin fermentație. În cazul unei alcoolemii reduse, de sub 0,10 mg/l, șoferul poate cere o nouă testare după cel puțin 15 minute de la prima, dar nu mai târziu de 20 de minute. Dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul nu va fi sancționat.

Imobilizarea mașinii dacă șoferul refuză testarea

De asemenea, șoferul la care alcooltestul a arătat valori între 0,11 și 0,40 va putea cere recoltarea de mostre biologice, dacă are suspiciuni că rezultatul testării nu a fost unul corect. Totodată, este corectată și o anomalie legată de imobilizarea unui autovehicul. Printre situațiile în care oamenii legii pot recurge la această măsură este dacă șoferul este sub influența alcoolului sau drogurilor. Însă dacă șoferul refuză testarea, polițiștii nu-l pot împiedica să se urce din nou la volan. Pe viitor, motiv de imobilizare a mașinii va fi și simplul refuz al testării.

În ce privește testarea pentru consumul de droguri, Ministerul de Interne vrea să corijeze o problemă majoră generată de numărul mare de rezultate fals-pozitive. În momentul de față, după un rezultat pozitiv la drug test, permisul este suspendat până vine rezultatul mostrelor biologice. Cum institutele medico-legale se confruntă cu un număr mare de solicitări, rezultatele pot întârzia chiar câteva luni. Prin ordonanța de modificare a Codului Rutier, analizat mostrelor biologice se va putea face în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate sau în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate pentru astfel de determinări.

Camerele video de pe mașini, probă pentru șofatul agresiv

O altă noutate este posibilitatea mutării autovehiculelor de către primării chiar și în cazul în care acestea sunt parcate regulamentar. Sunt trei situații în care acest lucru va fi permis:

„a) efectuarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local;

  1. b) intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre;
  2. c) instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.”

Dacă este posibil, autoritățile locale sau administratorul drumului trebuie să anunțe din timp realizarea unor lucrări sau instituirea măsurilor de ordine publică ce fac necesară mutarea mașinilor. În cazul intervenției la locul unor accidente sau dezastre, nu mai există obligația informării decât pentru a li se spune proprietarilor mașinilor unde au fost mutate acestea. Mutarea se va face într-un loc cât mai apropiat de amplasamentul inițial al mașinii. Costurile mutării vor fi suportat de primării sau de administratorul drumului.

De asemenea, amenzile de circulație vor fi mai mari pentru companii decât pentru persoanele fizice. Codul Rutier actual nu face distincție între persoanele juridice și cele fizice din punct de vedere al cuantumului amenzilor, pentru ambele amenda fiind raportate la veniturile minime ale persoanelor fizice. „Prin proiect se propune eliminarea posibilității persoanei juridice de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, astfel încât să se realizeze efectul disuasiv al sancțiunii”, argumentează Ministerul Afacerilor Interne.

O alt noutate care ar putea îmbunătăți substanțial siguranța rutieră în România este posibilitatea folosirii înregistrărilor video de pe mașini pentru constatarea comportamentului agresiv în trafic. Asta înseamnă că un șofer care face depășiri periculoase sau șicanează alți șoferi nu va mai putea scăpa nepedepsit pentru că nu a fost observat de polițiști. Ar fi suficient ca un alt șofer să aibă o cameră video instalată pe bord, iar acel șofer să trimită înregistrarea poliției. Măsuri similare au fost deja adoptate de alte state europene, precum Marea Britanie, Polonia și Spania. Pe de altă parte, înregistrarea trebuie să prezinte anumite caracteristici.

D.Constantin