3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:48
No menu items!

CODUL ROŞU de inundaţii a fost extins la șapte județe UPDATE

spot_img

Apele au măturat satele şi au ucis doi oameni. Pământul a luat-o la vale şi a blocat drumurile de acces

 inundatii

  • UPDATE

Hidrologii au prelungit și extins, miercuri, avertizarea Cod roșu de inundații, valabilă pe râuri din șapte județe, până vineri după-amiază.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 30 iulie, ora 14.00 – 1 august, ora 14.00, pe râul Vedea și pe afluentul său Cotmeana (județele Olt, Teleorman și Argeș), se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu depășiri ale Cotelor de apărare.

Fenomene similare încadrate în avertizarea Cod roșu sunt prognozate începând cu data de 31 iulie, ora 6.00, pe râurile din bazinul hidrografic Lotru (județul Vâlcea), respectiv în intervalul 31 iulie, ora 3.00 – 1 august, ora 6.00, în unele bazine hidrografice mici din județele Caraș Severin, Mehedinți și Dolj.

De asemenea, va fi Cod portocaliu de inundații începând de miercuri, ora 14.00 până vineri, ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiași – amonte Podari (județul Dolj), Lotru (județul Vâlcea), Olteț (județele Gorj, Vâlcea și Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăștii de Sus (județele Argeș și Teleorman), afluenții râului Vedea din județul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (județele Argeș și Giurgiu).

Începând cu data de 31 iulie, ora 3.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna (județele Caraș Severin și Gorj), Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), afluenții Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, afluenții Oltului mijlociu și inferior din județele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt și Argeș, bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviței (județele Argeș și Dâmbovița), vor fi fenomene hidrologice extreme.

Conform INHGA, Codul galben va fi instituit pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu superior, Gilort și Jiu pe sector aval Răcari – județele Gorj și Dolj, afluenții Oltului din județele Gorj, Vălcea și Olt, Teleorman aval Tătărăștii de Sus și Neajlov aval Vadu Lat (județele Teleorman și Giurgiu).

Din data de 31 iulie, ora 3.00, pericol de inundații va fi și pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinul superior și mijlociu al Begăi, bazinul superior al Timișului, Poganiș (județele Caraș Severin și Timiș), afluenții Mureșului din județul Hunedoara, afluenții Oltului din județul Sibiu, bazinul superior al Argeșului, bazinul mijlociu al Dâmboviței și Sabar (județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov și Giurgiu).

Totodată, începând din dimineața zilei de vineri, ora 3.00, sunt așteptate pentru scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale se pot produce și în alte bazine hidrografice din județele Hunedoara și Sibiu.

Avertizările au fost transmise către: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Banat, Mureș, Jiu, Olt, Argeș-Vedea și Buzău-Ialomița.

Miercuri dimineață, hidrologii au prelungit până joi dimineaţă, la ora 08.00, CODUL ROȘU de inundaţii şi l-au extins la trei judeţe: Olt, Teleorman şi Argeş pentru râurile Vedea şi Cotmeana. Pe cele două râuri pot fi depăşite cotele de pericol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

Viitura se îndreaptă spre judeţul Teleorman, unde opt localităţi sunt deja inundate, iar membrii CJ Teleorman au convocat comitetul de urgenţă.
Hidrologii au emis avertizarea pentru râurile Gilort, Lotru şi Olteţ după ploile torenţiale din ultimele ore care au făcut ravagii în mai multe judeţe.

Cele mai afectate au fost Vâlcea, Gorj, Argeş, Prahova şi Dâmboviţa unde mii de oameni  au fost loviţi de viituri.

Apele au măturat satele şi au ucis doi oameni. Pământul a luat-o la vale şi a blocat drumurile de acces, casele şi gospodăriile au fost acoperite de ape şi aluviuni, un tren de pasageri a deraiat din cauza unei viituri.

C.A.