23.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 0:04
No menu items!

Codul Penal, modificat. Prescripția pentru infracțiuni grave, eliminată. Pedepse pentru cei care nu denunță fapte săvârșite asupra minorilor

spot_img

Sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală și tortura nu se mai prescriu, potrivit unui proiect de lege adoptat, joi, de Camera Deputaților. 

„Autorii acestor infracţiuni grave vor răspunde penal, indiferent de termenul care a trecut de la săvârşirea faptei. Parlamentul a votat în acest sens. Este un alt semnal important care confirmă că pentru actuala majoritate, siguranţa oamenilor, în special a minorilor, este o prioritate. Şi şansa României de a nu mai avea cazuri de genul celor de la Ţăndărei sau cauze de genul Al-Nashiri contra României, dar şi de a nu mai vedea ţara noastră în top la capitolul agresiuni sexuale împotriva minorilor sau la numărul de persoane traficate”, a precizat senatoarea PNL Alina Gorghiu, una dintre iniţiatoarele proiectului.

Ea a adăugat că a iniţiat această propunere legislativă, alături de alţi colegi liberali, pentru a asigura dreptul la îndeplinirea actului de justiţie pentru victimele unor astfel de infracţiuni.

Pedepse cu închisoarea pentru cei are nu denunță fapte săvârșite împotriva minorilor

„Proiectul legislativ votat azi în camera decizională, şi mulţumesc colegilor deputaţi pentru solidaritate, l-am iniţiat împreună cu Iulia Scântei şi Andronache Gabriel, cu un scop precis: de a asigura dreptul la îndeplinirea actului de justiţie pentru victimele infracţiunilor menţionate. Pe lângă trecerea unor fapte penale grave în sfera infracţiunilor imprescriptibile, proiectul instituie pedepsirea cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani, a celor care nu denunţă faptele de agresiune sexuală, de trafic şi exploatare săvârşite împotriva minorilor. Se elimină astfel situaţiile în care termenele de prescripţie se împlinesc înainte ca dosarele să poată fi soluţionate, iar autorii pedepsiţi”, a completat Gorghiu.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, ca prim for sesizat pe 12 aprilie, iar votul Camerei a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.