25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:05
No menu items!

Cod special pentru diplome. Va arăta parcursul academic integral

spot_img

Diplomele absolvenților de studii de licență și master vor avea atașat un cod prin care va putea fi accesat tot parcursul academic, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației vineri seară.

Prin scanarea codului QR se va accesa o bază de date care va arăta parcursul academic integral al titularului diplomei.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a transmis că începând de anul acesta, în învăţământul superior, diploma de doctor va conţine un cod QR care va permite accesul la informaţii care vor facilita validarea şi conformitatea diplomelor direct în baza de date a Ministerului Educaţiei.

În plus, din anul universitar 2024-2025, toate actele de studii care se eliberează absolvenţilor vor fi întocmite în limbile română şi engleză şi vor fi însoţite de suplimentul la diplomă doar în format Europass.

„Această măsură va fi extinsă pentru toate actele de studii care se eliberează absolvenţilor învăţământului superior, indiferent de anul înmatriculării, începând din anul universitar 2024-2025. Sunt prevederile unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat în consultare publică de Ministerul Educaţiei”, a precizat Deca.

Principalele elemente de noutate:

-Toate actele de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior se întocmesc în limba română și în limba engleză.

-Actele de studii vor fi însoțite de suplimentul la diplomă doar în format Europass, utilizat la nivel european, începând din anul universitar 2024-2025.

– Începând cu anul universitar 2024-2025, actele de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior, indiferent de anul înmatriculării, urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR.

-Diploma de doctor urmează să conțină ca element distinctiv codul QR începând cu anul universitar 2023-2024.

                                                                                                        Adina Bucur Silav