14.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 19:47

Cod portocaliu în sud-estul țării. Luni rămâne doar codul galben

spot_img

Şase puncte de prim ajutor în perioada caniculei, amenajate în sectorul 3

foto: bacau.net

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări meteorologice de caniculă şi disconfort termic astfel: cod portocaliu şi galben pentru duminică, în sud-estul ţării, iar luni, cod galben în sudul ţării.

Codul portocaliu de caniculă este pentru judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vaslui, în zona de câmpie a judeţelor Bacău, Vrancea şi Buzău şi în Bucureşti.

Temperaturile maxime vor fi de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În Oltenia, Muntenia şi în cea mai mare parte a Moldovei şi Dobrogei este cod galben de caniculă cu temperaturi maxime ce vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic.

Valul de căldură va persista în următoarele zile în regiunile sudice şi estice.

În schimb, în regiunile vestice, nordice şi centrale instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile vor scădea.

Luni, vremea se va menţine caniculară în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum şi în sudul Moldovei. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade. Vor mai fi manifestări de instabilitate atmosferică, îndeosebi în estul, centrul ţării şi la munte.