3.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 6:34
No menu items!

COD PORTOCALIU de viscol și ger pentru jumătate din țară. Zeci de persoane salvate de angajați ai MAI

spot_img

Şapte judeţe au intrat, miercuri dimineaţă, sub Cod portocaliu de viscol, iar 27 de judeţe şi Capitala se află, până joi dimineață, sub Cod portocaliu de ger.

Astfel, potrivit meteorologilor, judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea au intrat, miercuri, sub Cod portocaliu de vânt puternic, ninsoare viscolită, zăpadă spulberată şi vizibilitate scăzută.

Vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale în general de 55 – 65 km/h şi local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată şi troienită. Vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Codul portocaliu este în vigoare până la ora 20.00.

În același timp, miercuri până la ora 23.00 Muntenia, Dobrogea şi jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei sunt sub Cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi viscol.

Capitala şi 27 de judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se află, până joi la ora 10.00, sub Cod portocaliu de ger.

Gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între minus 12 şi minus 8 grade Celsius, cele minime se vor încadra în general între minus 22 şi minus 12 grade C, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

Cealaltă jumătate a ţării se află sub Cod galben de frig, cu temperaturi cu peste 10 – 15 grade C mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

În aceste condiții, Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) continuă misiunile de sprijinire a populației din zonele afectate de iarnă severă, misiunile de intervenție fiind monitorizate prin Centrul Național de Conducere Integrată, completat cu reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul gestionării situaților de urgență.

Potrivit datelor centralizate, în ultimele 24 de ore, în 26 de județe și în municipiul București au rămas activate grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, iar în județele Brăila, Călărași și Ialomița a fost ridicat nivelul capacității operative. Cele mai dificile situații au fost semnalate în județele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Ialomița, Olt, Tulcea, Vrancea, Teleorman.

De la începutul avertizărilor până în prezent, s-a acționat pentru deblocarea a 450 de persoane rămase înzăpezite pe diverse căi rutiere și au avut loc 45 de intervenții pentru salvarea a 51 de persoane aflate în situații cu risc medical, precizează reprezentanții MAI într-un comunicat de presă. 

Din cauza viscolului și a zăpezii abundente circulația rămâne închisă pe autostrăzile A2 și A4, 27 tronsoane de drumuri naționale și 47 de drumuri județene.

De asemenea, în punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria sunt în continuare semnalate restricții de tonaj (3,5 – 12 tone).

La nivel național, miercuri dimineața, era întreruptă alimentarea cu energie electrică pentru 50 de consumatori din localitatea Izbiceni, județul Olt.

Peste 25.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, pompieri, jandarmi –  cu peste 9.000 de mijloace tehnice sunt în continuare mobilizați pentru gestionarea efectelor cauzate de fenomenele meteorologice periculoase din județele pentru care au fost emise avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu.

Reprezentanții MAI le recomandă cetățenilor să respecte indicațiile autorităților, să se intereseze din timp asupra stării drumurilor și a vremii înainte de a pleca la drum și să evite pe cât posibil deplasările în zonele cu viscol și ninsori abundente.

R.D.