17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:43
No menu items!

Cod portocaliu de vijelii și ploi. Vizate, Capitala și 21 de județe

spot_img

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare meteo Cod portocaliu de vijelii și ploi. București și 21 de județe sunt vizate. Alte judeţe se află sub cod galben de instabilitate atmosferică.

Avertizarea meteo Cod portocaliu intră în vigoare, astăzi, la ora 12:00, și este valabilă până joi, ora 12:00.

În jumãtatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia şi nord-estul Olteniei vor fi averse torenţiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h), frecvente descãrcãri electrice şi grindinã.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitãţile de apã vor depãşi local 35…40 l/mp şi pe arii restrânse 50…80 l/mp.

O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată a fost emisă pentru perioada 6 iulie, ora 10:30 – 7 iulie, ora 12:00.

”În intervalul menţionat, în centrul, nordul şi nord-estul ţării, apoi şi în sud şi est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25…40 l/mp”, anunţă ANM.

De asemenea, a fost emisă pentru miercuri şi o avertizare cod galben de caniculă, pentru judeţe din Muntenia şi din partea de sud a Moldovei.

În intervalul menţionat valul de căldură se va menţine local în Muntenia şi în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade.

                                                                                                                 Adina Silav