17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 17:37

COD PORTOCALIU de ploi, vânt și grindină. Care sunt județele afectate. UPDATE

spot_img

Nouă județe din estul, centrul și sud-vestul țării vor fi afectate de furtuni, de miercuri, de la ora 16.00 până joi, la ora 2.00. Este posibil ca și Capitala să intre sub incidența Codului portocaliu

Ploi torențiale, vânt și grindină în toată țara, de miercuri până vineri

UPDATE 14:30

Directorul Administrației Naționale de Meterologie, Ion Sandu, a anunțat în ședința Comandamentului pentru inundații, întrunit marți, că este luată în calcul extinderea Codului portocaliu și pentru București. Prim-ministrul Victor Ponta i-a anunțat pe prefecții din zonele vizate că vicepremierii sunt la datorie – Liviu Dragnea se va deplasa în teritoriu la nevoie, iar Gabriel Oprea supraveghează Capitala.


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o avertizare Cod portocaliu, valabilă de miercuri de la ora 16.00 până joi la ora 02.00. Sunt anunţate ploi torenţiale, descărcări electrice, vânt puternic şi căderi de grindină.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a ţării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină. În Banat, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, precum şi în vestul şi sudul Transilvaniei cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 de litri/metrul pătrat.

În judeţele Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi  Vrancea (foto jos) ploile vor avea caracter torenţial, iar în intervalul menţionat se vor cumula local peste 60 – 70 de litri/metrul pătrat.

harta_cod portocaliu

De asemenea, atenţionarea Cod galben de ploi şi instabilitate atmosferică îşi menţine valabilitatea de marţi de la ora 23.00 până miercuri la ora 12.00.

În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua în sud-vestul ţării şi în zona deluroasă şi montană din regiunile sudice, unde vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. Local se vor cumula cantităţi de apă de peste 25 de litri/metrul pătrat.

R.D.