10.8 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 11:28

COD PORTOCALIU de ninsori și viscol. Zonele afectate

spot_img

Meteorologii au emis, marți, două avertizări Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabile de miercuri, de la ora 9.00, până vineri, la ora 6.00.

Astfel, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), miercuri, la ora 4.00, va intra în vigoare o avertizare Cod galben de precipitaţii abundente, ninsori şi strat de zăpadă la munte și intensificări ale vântului. Până la ora 18.00, precipitaţiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului şi în cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, în Oltenia, în vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20 -25 l/mp şi izolat 40 l/mp. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi local, îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, viteza la rafală va depăşi 50 -55 km/h.

La munte, cu precădere la altitudini de peste 1.400 m se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 60- 70 km/h, viscolind ninsoarea.

O avertizare Cod portocaliu va intra în vigoare miercuri la ora 9.00 și va fi valabilă pentru zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului, unde, arată specialiștii ANM, va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu peste 80 – 100 km/h, viscolind puternic zăpada şi reducând vizibilitatea sub de 50 metri.

O altă avertizare Cod galben va intra în vigoare miercuri, la ora 18.00 și este valabilă până vineri, 21 aprilie 2017, la ora 10.00.

Conform ANM, în intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, în centrul şi estul teritoriului, iar în după-amiaza zilei de joi (20 aprilie) şi în noaptea de joi spre vineri (20/21 aprilie), aria acestora se va restrânge către est. În aceste zone, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, 50 – 60 l/mp. La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. În restul ţării va ploua, iar începând din noaptea de miercuri spre joi (19/20 aprilie), în Moldova şi pe arii mai restrânse în Maramureş, Transilvania şi trecător în zona deluroasă din sud se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 50 – 60 km/h.

Meteorologii mai avertizează că vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile.

O avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabilă de miercuri, de la ora 18.00, până vineri, la ora 6.00, vizează Carpații Meridionali și Orientali. “În Carpaţii Meridionali şi Orientali, va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60- 70 km/h şi peste 80 – 90 km/h, pe creste, viscolind puternic ninsoarea şi reducând vizibilitatea”, mai arată specialiștii ANM.

R.D.