3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 22:23
No menu items!

Cod portocaliu de inundații în șase județe. 6.500 de pompieri, gata să intervină pentru a ajuta populația

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat, marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o ședință operativă, în sistem videoconferință, cu prefecții, șefii structurilor MAI și reprezentanții ministerelor și instituțiilor centrale cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, în contextul fenomenelor meteorologice și hidrologice care se vor manifesta, începând din această seară, în 34 de județe din țară, arată reprezentanții MAI într-un comunicat de presă.

Potrivit avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, în următoarele două zile în țară vor avea loc intensificări ale fenomenelor meteorologice constând în ploi și depășiri ale debitelor cursurilor unor râuri din diverse bazine hidrologice.

Astfel, începând de marți 24 mai, de la ora 22.00 și până mâine la ora 15.00 a fost emis Cod portocaliu de ploi abundente în județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Covasna, Brașov și Sibiu. De asemenea, din această noapte intră în vigoare un Cod portocaliu de inundații pentru județele Harghita, Neamț, Bacău, Vrancea, Covasna și Brașov, atenționările fiind valabile până miercuri, 25 mai.

În aceste condiții, ministrul afacerilor interne le-a cerut prefecților din județele aflate sub avertizări meteorologice și hidrologice să convoace Comitetele județene pentru situații de urgență și să monitorizeze permanent situația din teritoriu. Totodată, prefecții trebuie să se asigure că, la nivelul primăriilor, vor fi convocate Comitetele locale pentru situații de urgență și că populația va fi atenționată din timp de posibilele efecte ale ploilor și de riscul de inundații.

“Ministrul Petre Tobă a anunțat că pentru intervențiile care ar putea fi necesare în sprijinul populației sunt pregătite forțe ale inspectoratelor județene pentru situații de urgență și ale jandarmeriei. La acest moment sunt pregătiți de intervenție 6.500 de pompieri cu 700 mijloace tehnice. Misiunea prioritară a efectivelor MAI este aceea de salvare de vieți și de limitare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase”, se mai precizează în comunicatul MAI.

În plus, oficialii MAI le recomandă șoferilor multă prudență în trafic, deoarece pe unele artere rutiere se circulă deja în condiții de ploaie. Poliția Rutieră va informa periodic populația despre condițiile de trafic pe principalele artere rutiere din țară.

La ședința operativă convocată la sediul MAI au participat reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Transporturilor. La nivelul MAI situația din țară este monitorizată de către Centrul Național Conducere Integrată care funcționează în regim 24 de ore din 24.

R.D.